Početak ljeta

Novi datumi za početak izgradnje olimpijskog bazena u Mostaru

Došao bager, uslikali se i još se čeka početak gradnje.
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 03. 2023. u 15:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do početka ljeta, u najboljem slučaju, trebali bi početi radovi na izgradnji olimpijskog bazena u Mostaru.

Do tada, preciznije do 1. lipnja, trebao bi biti završen glavni projekt povjeren firmi „AAA group“, kao prvorangiranoj na natječaju za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje kompleksa ''Olimpijski bazen u Mostaru'', raspisanom u studenom prošle godine.

Dvije faze

Potvrdio je to za Avaz Edin Prašo, direktor Direkcije za izgradnju kulturno-sportskog centra u Mostaru.

Prašo je rekao da je izrada glavnog projekta podijeljena u dvije faze. Projektant je do 15. ožujka, do kada je, prema ugovoru, bio rok, završio prvi dio, nakon čega se, u skladu sa zakonom, mora provesti procedura ispitivanja tržišta.

''Vjerujem da će taj posao biti okončan do 1. lipnja, a nakon ispitivanja tržišta idemo u raspisivanje natječaja za odabir izvođača radova. Također, paralelno radimo na izmještanju objekata na samoj lokaciji, potpisan je ugovor s građevinskom firmom ''Visak'' kako bi do 1. lipnja imali, da tako kažem, čistu lokaciju'', rekao je Prašo.

Federalna kasa

Napomenuo je da planirani rokovi mogu biti pomjereni uslijed procedura javnih nabavki, odnosno eventualnih žalbi.

Prema dosadašnjim izračunima, projekt izgradnje bazena trebao bi koštati 20 milijuna maraka. Financijska konstrukcija nije zatvorena jer, praktično, sada se raspolaže samo s osam milijuna KM iz federalne kase. Postoje određene naznake da bi Vlada FBiH mogla izdvojiti dodatnih osam milijuna maraka.

Gradske vlasti u Mostaru nerado govore o projektu izgradnje bazena, piše Avaz, a člnici Grada su, podsjetimo, u kolovozu prošle godine nazočili svojevrsnoj ceremoniji početka radova na lokalitetu u Južnom logoru. 

"Pripreme za početak gradnje, kao što vidite, već su u tijeku. Hvala Vladi Federacije BiH, očekujem da će nas pratiti i da ćemo zajedno rješavati eventualne probleme", ponosno je kazao gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić 25. kolovoza kada je u posjetu Mostaru stigao federalni premijer Fadil Novalić.

Zajedno su tada Kordić i Novalić obišli teren te se fotografirali s radnicima i bagerom koji se nalazio na zemljištu, uz nekolicinu ministara Vlade FBiH.

20 milijuna KM trebao bi koštati cijeli projekt.

Također, u listopadu prošle godine, gradski vijećnici su većinskim brojem glasova usvojili prijedlog nacrta odluke o izmjeni i dopuni regulacijskog plana za područje Južnog logora i time napravili veliki korak za stvaranje uvjeta potrebnih za izgradnju olimpijskog bazena na koji se u Mostaru čeka godinama.

Ekstremni sportovi

Direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara Salem Bubalo je iznoseći prijedlog vijećnicima rekao kako je olimpijski bazen lociran i da je za njega urađen idejni projekt, ali kako ne bi u budućnosti javila misao da nešto nedostaje u regulacijskom planu tog područja Zavod je isplanirao i pomoćne sadržaje za sportove vodi, navodeći kako će svakako to proći javnu raspravu.

"Tako smo predvidjeli i pomoćne bazene koji su praktički određeni za ekstremne skokove s velikim rampama. Tako, kada Grad Mostar bude organizirao određene sadržaje u ovom djelu ima kompletan sadržaj", pojasnio je tada Bubalo.

Podsjetimo, Vlada Federacije je 9. ožujka usvojila dva programa utroška sredstava koja su planirana su u okviru kapitalnog transfera drugim nivoima vlasti i fondovima. Prvi je namijenjen za izgradnju bazena u Mostaru u iznosu od 8.000.000 KM, a provodi ga Direkcija za izgradnju KSC u Mostaru. Od ovoga iznosa za troškove uređenja zemljišta planirano je 200.000 KM, za troškove revizije Idejnog rješenja 30.000 KM, za tehnički tim i usluge nadzora izgradnje 233.800 KM, te za usluge izvođača radova 7.536.200 KM. 

Kopirati
Drag cursor here to close