Ilegalna deponija

Uborak traži novi plan

''Koja je cijena naših života i do kada će nadležni ostvarivati profit na račun našeg zdravlja?'', pitaju se građani okupljeni oko inicijative
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 05. 2020. u 14:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skoro 100 tisuća maraka koštat će izrada plana prilagodbe upravljanja otpadom za regionalnu deponiju Uborak-Buđevci u Mostaru, stoji u javnoj nabavi Javnog poduzeća Deponija d.o.o. objavljenoj u ponedjeljak.

Izradi tog plana, kako su nam ranije kazali iz Deponije, prethodili su građevinski radovi u krugu deponije, koji su, prema riječima članova Građanske inicijative 'Jer nas se tiče', ilegalni a s kojima nije bilo upoznato nadležno ministarstvo.

Plan se, potvrđeno je iz mostarskog poduzeća, radi sukladno dogovoru Grada Mostara i Federalnog ministarstva okoliša i turizma (FMOiT).

Iz ministarstva je, podsjećamo, rečeno za Bljesak.info, nemaju informacija da se na Uborku vrše ikakvi radovi.

Članovi Građanske inicijative FMOiT-u i Federalnoj upravi za inspekcijske poslove uputili su zahtjev za obustavu i inspekcijski nadzor radova koji se rade na Uborku, no na njih, kako su kazali, već tjedan dana nisu dobili odgovor.

''Je li njihovo nijemo praćenje nelegalnih radova i ignoriranje naših zahtjeva znači da su dio tima koji je spreman da građane grada Mostara i okoline ovom ekološkom bombom ubija i sljedećih godina? Zašto se dozvoljava kriminal gradskim vlastima u Mostaru? Koja je cijena naših života i do kada će nadležni ostvarivati profit na račun našeg zdravlja?'', pitaju se građani okupljeni oko inicijative.

Foto: Bljesak.info / Dio obavijesti o raspisivanju javne nabave

Odabir ponuđača za izradu plana, stoji u nabavi, bit će poznat 4. lipnja. Tek nakon donošenja tog planskog dokumenta moći će se pristupiti daljnjim fazama sanacije deponije, a sve do tada mostarsko smeće će se odlagati na Uborku, koji je od prosinca 2019. godine ilegalna deponija.

Kopirati
Drag cursor here to close