Vlada

Novi koraci ka zabrani malih hidroelektrana

Zaduženo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma da koordinira i prati provođenje ovih aktivnosti i o tome, po potrebi, obavijesti Vladu FBiH.
Gospodarstvo / Ulaganja | 26. 11. 2020. u 13:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o zaključku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i Prijedlogu deklaracije o zaštiti rijeka u Federaciji BiH, a u vezi sa zabranom izgradnje malih hidroelektrana.

Kako je priopćeno nakon sjednice, Vlada je zadužila federalna ministarstva okoliša i turizma, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, energije, rudarstva i industrije, kao i prostornog uređenja, agencije za vodna područja Jadranskog mora i rijeke Save, te Komisiju za koncesije u Federaciji BiH da, u roku od 30 dana, pripreme prijedloge izmjena i dopuna svih propisa iz svojih nadležnosti, u skladu sa zaključkom Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, a u vezi sa zabranom izgradnje malih hidroelektrana, te da ih upute u daljnju proceduru izmjena i dopuna.

Zaduženo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma da koordinira i prati provođenje ovih aktivnosti i o tome, po potrebi, obavijesti Vladu FBiH.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zaduženo je da od kantona zatraži informaciju o ukupnom broju izdanih koncesija na vodna dobra s ciljem proizvodnje električne energije iz hidropostrojenja, uključujući i informacije o predviđenim snagama postrojenja i pregled dosadašnjih aktivnosti na razvoju tih projekata.

''Ovo ministarstvo Vlada je zadužila i da, prilikom izrade Nacionalnog energetskog i klimatskog plana Bosne i Hercegovine, u dijelu obveza za obnovljive izvore energije za Federaciju BiH, te izmjena i dopuna Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, izuzme poticanje proizvodnje električne energije iz hidroelektrana putem jamčenih otkupnih cijena'', priopćila je Vlada.

Kopirati
Drag cursor here to close