Koliba, baraka, kafić...

(Ne)zaštićena zona: Što se gradi ispod Starog mosta?

''Tko pravi, tko stigne. Mi umirovljenici ne možemo napraviti ništa, niti to nas zanima. Mi dolje lovimo ribu, siđemo da odmorimo malo dušu, a oni samo bespravno''.
Gospodarstvo / Ulaganja | 18. 05. 2021. u 10:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Koliba, baraka, kafić…ne znamo što je, ali nešto se gradi ispod Starog mosta'', govori za Bljesak.info mostarski umirovljenik aludirajući kako je riječ o bespravnoj gradnji, obzirom da se radovi odvijaju na platou koji spada u zaštićenu UNESCO zonu.

O svemu su kako navodi već ranije upozorili i inspekciju, no ni ta činjenica nije omela tijek radova u Starom gradu, stoga su se za pomoć odlučili obratiti i medijima.

Nema odmora

''Mi boravimo svaki dan pod Starim mostom koji je zaštićen UNESCO-om, a dolje niču neke 'kolibe'. Zvali smo inspekciju, oni nam kažu za to je nadležno Sarajevo. Kažem ja sine, od 280 KM mirovine, ne mogu ja zvati Sarajevo'', govori za Bljesak.info umirovljenik.

Foto: Bljesak.info / radovi u zaštićenoj zoni na platou ispod Starog mosta

Na naš upit poznaje li investitora, odnosno 'tko pravi?', odgovara: ''Tko pravi, tko stigne. Mi umirovljenici ne možemo napraviti ništa, niti to nas zanima. Mi dolje lovimo ribu, siđemo da odmorimo malo dušu, a oni samo bespravno''.

Investitor nepoznat

O spornim radovima investitora do kojeg nismo mogli doći, kako saznajemo, upoznata je i Agencija Stari grad, koja je još u ožujku, kada su radovi i započeli, kontaktirala i o svemu upozorila Federalnu upravu za inspekcijske poslove.

''Na platou ispred Starog mosta u Mostaru, uz obalu na ušću rijeke Radobolje u rijeku Neretvu, izvode se građevinski radovi. Pošto nemamo informaciju o tome kakvi se radovi izvode, tražimo da izvršite inspekcijski nadzor, te postupite u skladu s Vašim nadležnostima'', naveli su u svom dopisu upućenu na adresu Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Ističu kako se objekt nalazi unutar granice UNESCO-ve svjetske baštine kao i unutar granica nacionalnog svjetskog spomenika Historijski urbani krajolik Mostara za koji je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u listopadu 2019. godine donijela Odluku o proglašenju ''Historijski urbani krajolik Mostara'' nacionalnim spomenikom BiH.

''Na isti se primjenjuju mjere zaštite utvrđene Zakonom o provedbi Odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika uspostavljene prema Aneksu 8. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH'', stoji.

U priču uključeno i Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika

U priču o radovima za sada ''nepoznatog investitora'' uključeno je i Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika koji su u okviru monitoringa stanja nacionalnog spomenika na prostoru zone zaštite nacionalnog spomenika Historijski urbani krajolik utvrdili ''prisustvo građevinskog materijala i radnika koji rade s istim na području ušća rijeke Radobolje u Neretvu''.

''Shodno odredbama Odluke i činjenici da se prostori na kojem su uočeni navedeni radovi odnosno stanje nalaze na prostoru nacionalnog spomenika koji je upisan na UNESCO Listu Svjetskog naslijeđa, to se na istim primjenjuju najstrožije mjere zaštite u skladu s odredbama Konvencije o zaštiti kulturne baštine, odredbama Odluke Komisije i relevantnih zakona'', stoji u zahtjevu za izvršenjem hitnog inspekcijskog nadzora koji je inspekciji uputilo ovo Povjerenstvo.

Foto: Bljesak.info / radovi u zašićenoj zoni na platou ispod Starog mosta

Upit o radovima koji se odvijaju u zaštićenoj zoni, koji se izvode bez ikakve obavijesti za javnost, uputili smo na adresu sarajevske Inspekcije no do zaključivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

 

Kopirati
Drag cursor here to close