S lošeg na gore?

Nevjerojatan prijedlog: Nova deponija na izvorima voda koje se ulijevaju u Neretvu?!

Prema prijedlogu komisije, jedina lokacija koja zadovoljava postavljene uvjete je lokacija Raška Gora. No, izmještanje deponije na ovu lokaciju izazvat će nove brojne rasprave.
Gospodarstvo / Ulaganja | 11. 02. 2020. u 11:49 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Raška Gora, Čule, Sretnice, Crveni mulj, Blagaj i Gubavica su među lokacijama koje je povjerenstvo za iznalaženje nove lokacije mostarske deponije predložilo za dugoročno rješavanje problema deponiranja otpada u Mostaru.

Kako doznajemo, prema usvojenim kriterijima, lokacija mora biti izvan urbanog područja, deponija mora biti minimalno udaljena 800 metara od naseljenog mjesta, ne smije biti iznad 400 metara nadmorske visine i zemljište mora biti lošijeg boniteta.

Foto: Bljesak.info / Pogled s lokacije buduće deponije

Naknadno je, doznaje portal Bljesak.info, stigao normativ od direkcije za zračni promet prema kojem lokacija deponije ne treba biti u krugu od 13 kilometara od zračne luke zbog opasnosti od ptica.

Tako je, prema sadašnjem stanju, jedina lokacija koja zadovoljava i ovaj uvjet je lokacija Raška gora. No, izmještanje deponije na ovu lokaciju izazvat će nove brojne rasprave. Ili bi barem trebalo.

Foto: Bljesak.info / Priroda koju bi deponija uništila

Naime, iz komisije navode kako se lokacija Raška Gora iznad Hidroelektrane Salakovac nalazi se na 250 metara nadmorske visine, zauzima površinu od 27 hektara i udaljena je 1,9 km od najbližeg naseljenog mjesta a radi se o šumskom zemljištu šeste kategorije, izvan vodozaštitne zone.

No, ova lokacija u neposrednoj blizini Neretve i Mostarskog jezera zahtijevala bi besprijekorno funkcioniranje pošto bi i najmanja havarija dovela do ogromnog zagađenja jezera i voda Neretve.

Foto: Bljesak.info / Pogled na hidroelektranu

Predložena lokacija je područje nekadašnjeg sela Vituša gdje su prije rata živjeli Srbi. Oni, koji poznaju ovo područje, kažu kako se za vrijeme kiša velike količine vode ''spuštaju'' u Neretvu ovim područjem o čemu svjedoči i kanal koji je napravljen prije rata u dnu toga klanca.

Foto: Bljesak.info / Kanal kojim odlaze vode u Neretvu

Ranije su građani, koji prosvjeduju zbog mostarske deponije, a za koju nitko ne želi službeno reći što se na nju sve odlaže, rekli kako neće odustati od prosvjeda dok se novo rješenje ne donese. S druge strane, iz Grada je poručeno kako do nove deponije ne može doći bez formiranja Gradskog vijeća.

Kopirati
Drag cursor here to close