Trebinje

Najjužniji grad BiH dobiva najveći solarni park na Balkanu

To će otvoriti nova radna mjesta, ali što je još važnije, imat će veliki uticaj na ekonomski rast regije i razvoj zaštite okoliša povećanjem udjela zelene energije u ukupnoj proizvodnji energije.
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 02. 2024. u 18:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vršitelj dužnosti direktora Agencije za unaprijeđenje stranih investicija BiH (FIPA) Marko Kubatlija održao je sastanak s predstavnicima mađarske kompanije Lugos Renewables, javlja Anadolija.

Na osnovu Memoranduma o saradnji s Agencijom za promociju izvoza HEPA, FIPA je pružila podršku kompaniji Lugos Renewables koja investira u projekt u Trebinju izgradnje najvećeg solarnog parka na Balkanu.

Projekt podrazumijeva suradnju mađarskog Lugos Renewables i Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) kroz mješoviti holding, a nova solarna elektrana snage 73 MWp gradi se u Trebinju, u blizini granice Crne Gore i Hrvatske, što predstavlja 2. fazu cjelokupnog projekta.

Prva faza je već u izgradnji trafostanica i dalekovoda sa solarnom elektranom od 73 MWp, tako da će s dodatkom nove solarne elektrane razvoj kompleksa osigurati kapacitet od 146 MWp (DC) solarne energije, što će ga učiniti najvećom solarnom elektranom u regionu Balkana prema sadašnjim podacima.

To će otvoriti nova radna mjesta, ali što je još važnije, imat će veliki uticaj na ekonomski rast regije i razvoj zaštite okoliša povećanjem udjela zelene energije u ukupnoj proizvodnji energije.

Lugos Renewables je prošle godine preuzela većinsko vlasništvo nad Solarnom elektranom Trebinje 1, nakon što je Konkurencijsko vijeće BiH dalo zeleno svjetlo za ovu akviziciju. Ukupna vrijednost projekta je veća od 50 milijuna eura i bit će najveća u BiH.

Kubatlija će nastaviti pružati podršku svim investitorima zainteresiranim za ulaganja u BiH.

"Uz investicijske projekte koji stvaraju nova radna mjesta i donose višu dodanu vrijednost, izuzetno nam je važno privući i realizirati one investicije koje donose nove tehnologije, koji investiraju u istraživanje i razvoj, donose veći broj inovativnih proizvoda i usluga, te ulažu u edukaciju zaposlenih", priopćeno je iz FIPA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close