Krov nad glavom

Mostarski Konak: Stanari neće ''dajte šta date''

Prijeratnih stanara bilo je sam, od kojih je dvoje umrlo i svoje pravo sada potražuje šest vlasnika.
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 04. 2022. u 08:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Prema nama imaju obavezu Srpska pravoslavna crkva i Grad. Ne samo što smo građani Mostara već smo, ustvari, i dobili rješenja za stan, ostvarili stanarska prava, svi smo ovdje u prosjeku živjeli oko 40 godina, do početka ratnih djelovanja. Samim tim smo dobili rješenja od Grada, tadašnje gradske uprave'', kazala je za Oslobođenje  Nataša Jekić predstavnica stanara stambenog objekta Konak, koji se nalazi u staroj gradskog jezgri čiji stanari čekaju da se konačno riješi njihov status.

Prijeratnih stanara bilo je osam, od kojih je dvoje umrlo i svoje pravo sada potražuje šest vlasnika.

Jekić kaže za sarajevske novine kako neće odustati i da ne pristaju na bilo kakva rješenja koja Gradska uprava može ponuditi.

''Trideset godina ne biti u svom na svom, pa se onda povlači teza dajte šta date. Međutim, mi nismo takvog stava. Mi smo imali stanove i najmanji je imao 45 kvadrata. U pitanju je strop od četiri metra i, ako se nalazite u nultoj zoni, ne možete dobiti stan u trećoj zoni i po sistemu roh bau'', tvrdi Jekić.

Pojašnjava kako od Grada jasno traže da pomogne u izgradnji i obnovi objekta. Osim Gradske uprave, Konak je nadležnost i Srpske pravoslavne crkve, u čijem je vlasništvu dvije trećine.

Iz Srpske pravoslavne crkve pojašnjavaju kako oni nemaju sredstava za obnovu, ali da će stajati na raspolaganju stanarima da se ovaj problem što prije riješi.

''Crkva se mora pobrinuti i za obnovu Saborne crkve i porušene objekte koji su u našem vlasništvu. Mi zaista nismo u prilici da to obnavljamo, ali smo otvoreni za svaku vrstu saradnje. I sa Gradom i stanarima smo u lijepim odnosima'', navodi sveštenik Srpske pravoslavne crkve Duško Kojić.

Kojić je smatra kako se Grad ovim trebao ranije baviti, jer osim što je Mostar poznat po Starom mostu, nažalost, poznat je i po brojnim ruševinama, što stvara ružnu sliku o gradu na Neretvi.

Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić potvrdio je kako je u Gradsku upravu stigao dopis stanara Konaka u kojem traže da se zakaže sastanak.

''Gradonačelnik i ja ćemo sigurno upriličiti taj sastanak da se problem proba riješiti, a naravno da ćemo ga riješiti. Mi smo federalnom ministarstvu uputili jedan dopis, a oni će državnom ministarstvu da se kreditno zadužimo, na principu regionalnog programa koji je bio do ove godine na snazi, da se on produži. Cilj je da Grad Mostar uđe u taj program i naveli smo sve zgrade koje su u gradu još neobnovljene, gdje ljudi imaju stanarska prava, da se nastavi takvo kreditno zaduženje Federacije, kako bi Grad Mostar sudjelovao u tom dijelu zajedno s ostalim razinama vlasti'', poručuje Marić.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close