Kordić

Mostarska komunalna poduzeća su zaostala, bez kapaciteta i bit će spremna…

Mostarski gradonačelnik je rekao kako slijedi jesen gdje će pokušati sve to posložiti kako bi zimu dočekali sa spremnim komunalnim poduzećima…
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 06. 2021. u 16:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Naša komunalna poduzeća trenutno nemaju kapacitet za realizaciju Plana zajedničke komunalne potrošnje. Zašto nemaju je preširoka tema'', rekao je mostarski gradonačelnik Mario Kordić obraćajući se medijima nakon što je vijećnicima predstavljen dokument o zajedničkoj komunalnoj potrošnji (ZKP) Grada Mostara.

Kordić je rekao kako je riječ o dokumentu koji definira cijene i postupke koje treba napraviti između ostalog javna poduzeća. Rekao je kako su trenutno dva komunalna poduzeća Komos i Parkovi odgovorni za taj dio posla i da se oni financiraju kroz Program zajedničke komunalne potrošnje.

Koja se ulica pere

''Mi izvjestan dio novca osiguramo iz Proračuna Grada Mostara na osnovu propisanih normativa. Tamo imate jasno definirano kad se koja ulica pere, koliko je novca predviđeno za to i ostalo'', rekao je Kordić.

Rekao je kako može obećati je da ''ćemo kroz nekih mjesec dana raditi reorganizaciju tih poduzeća kako bi doskočili tom planu zajedničke potrošnje i u skorije vrijeme vidjeli rezultat''.

''Ne može se reći da oni ništa ne rade, dapače, stvarno se trude. Međutim, godine nepostojanja Gradskog vijeća učinile su svoje i oni su tehnološki jako zaostali, kadrovski su loše posloženi. Slijedi nam jesen gdje ćemo pokušati sve to posložiti kako bi zimu dočekali sa spremnim komunalnim poduzećima, sa dobrim ZKP-om i da stvarno građani vide pravi učinak tog dokumenta", rekao je mostarski gradonačelnik.

Kordić je govorio i o mogućnosti uključenja privatnog poduzeća u komunalne djelatnosti rekao kako je primarni cilj osposobiti vlastite kapacitete, odnosno ljude koji rade.

''Želimo vidjeti što možemo napraviti sa svojom strukturom koju već imamo na ovaj ili onaj način izgrađenu. Privatni partneri su dobrodošli u toj cijeloj priči. Uvijek postoji bojazan i odgovornost prema građanima Grada Mostara, u kontroliranju proračuna i porasta cijena. Privatni partner u svakom slučaju dobro je došao, pozdravljamo tu inicijativu s tim da želimo kao odgovorna Gradska uprava kontrolirati da sutra ne bismo plaćali enormno skupu vodu i struju. Znate da gdje god je nekontrolirano pušten privatni kapital, to obično ne završi dobro. Privatnik ima jedan interes, a to je profit. Mi ipak smo ovdje birani od strane građana i imamo veliku odgovornost da kontroliramo sustav. Mi postojimo zbog građana i imamo odgovornost da pazimo da sutra ne bi nekontrolirano ti troškovi rasli", rekao je Kordić.

Gradonačelnikova isprika

Naveo je kako su pripremljeni koncepti kako to trebaju izgledati javna poduzeća Grada Mostara.

''Ono što je definitivno bio problem ranijih godina je što smo uvijek imali dupliranje posla koja obavljaju javna poduzeća. Ne možete imati u gradu dva komunalna poduzeća kada je u pitanju prikupljanje. Vi možete imati jedno komunalno poduzeće koje se bavi zelenilom Grada Mostara, drugo koje prikuplja smeće, pa možete tako imati i pet poduzeća koja se bave komunalom. Ne može biti jedno isto poduzeće koje radi isti posao. Onda dolazite u problem podjele sredstava u ZKP-u itd. Onda to otvara probleme i anomalije koje smo do sad kao Grad imali. U sljedećih mjesec dana ćemo imati konkretne poteze'', rekao je Kordić.

Ispričao se ''svima onima kojima ovo predugo traje''.

''Nije baš jednostavno, trebamo posložiti stvari, napraviti novi koncept, implementirat ga u skladu sa Zakonom da na kraju imamo funkcionalnu i dobru priču. Na tome se radi i to će se dogoditi ovo ljeto'', rekao je mostarski gradonačelnik.

Upravitelji objekata i mostarske fasade

''Moram priznati da sam i ja tu temu gurnuo u stranu. Na žalost sve nam se otvorilo kao tema i deponija i pročistač i javna poduzeća i ZKP i budžet.... Vrlo važan trenutak kada razmišljate kako srediti ove oronule fasade u Mostaru, popraviti generalnu sliku Mostara prema vani je upravo ovo. Nadam se da ćemo ubrzo naći vremena i baviti se tom temom. Mislim da je to jedini put i dobar put, da imamo upravitelje objekata, da znamo s kim razgovaramo te da nam se ne događa da se fasada radi dva kata pa tri ne radi pa četiri radi pa svatko ima svoju boju s kojom radi i onda Grad ne liči ni na što. To je definitivno nešto čime će se Grad baviti, mislim kako je čak koncept i pripremljen ranije. Bitno je to sve oživiti, doći će na red'', rekao je Kordić.

Kopirati
Drag cursor here to close