Upozorenje Gradu Mostaru

Mreža Naše društvo: Vratite komunalu u zakonske okvire

"Ne zna dobri i iskreni Džemo da sve to što on radi srcem, netko radi olovkom i upisuje u komunalne dnevnike i izvješća o radu. A i da zna, on bi opet isto, sigurni smo. Na nama je hoćemo li to i dalje tolerirati", kazali su iz Mreže Naše društvo.
Vijesti / Flash | 21. 06. 2021. u 16:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošlo je prvih 100 dana novog gradonačelnika Grada Mostara, ali i prvih 100 dana novih gradskih vijećnika.

Građani su dobili priliku razgovarati s gradskim vijećnicima kroz izravne kontakte prema unaprijed definiranim satnicama.

Članovi Mreže Naše društvo iskoristili su tu mogućnost i priliku da ukažu na činjenicu da komunalne djelatnosti u Gradu Mostaru već godinama funkcioniraju izvan zakonskog okvira.

Nema 'tople vode'

"S ciljem poticanja procesa vraćanja u zakonske okvire u proteklom tjednu obišli smo sve stranačke klubove i predočili im sažetak svih ključnih stavki iz Zakona o komunalnim djelatnostima HNŽ-a, ali i Odluka o komunalnom redu i Odluke o obavljanju komunalnih djelatnosti u Gradu Mostaru", kazali su iz Mreže Naše društvo. 

Kako ističu, nisu izmislili 'toplu vodi' nego saželi ključne članke zakona i odluka koji bi morali biti temelj komunalnih djelatnosti u svakoj lokalnoj zajednici.

"Podsjetili smo vijećnike na ključna načela i uvjete za obavljanje komunalnih djelatnosti, na obveze lokalne samouprave da osiguraju pravovremene programe, ugovore, operativne i dinamičke planove itd. Također, naveli smo i kaznene odredbe ukoliko se posluje izvan zakonskog okvira, a one nisu zanemarive", poručilu su iz Mreže Naše drutvo. 

Oni navode kako lokalna zajednica mora osigurati i jamčiti da komunalne djelatnosti, obavljaju isključivo poduzeća koja ispunjavaju uvjete propisane Zakonom o komunalnim djelatnostima HNŽ-a.

Bez gradonačelnika Kordića

Također, iz Mreže Naše društvo ističu kako su u dokumentu predočenom vijećnicima napravili i sažetak obveza komunalnih poduzeća kada je u pitanju kvaliteta usluge, ali i sankcije ukoliko se poduzeća ne pridržavaju istih.

"Dostavili smo i opis direktora JP Komunalno koji u svom dopisu Gradskoj upravi sam priznaje da su komunalne djelatnosti izašle iz zakonskih okvira", poručili su. 

Ističu kako do gradonačelnika Grada Mostara Marija Kordića nisu mogli doći te ga informirati o sadržaju dokumenta. 

"Gradonačelniku Kordiću želimo da se manje fizički umara, a da svu snagu usmjeri u pronalaženje sistemskih rješenja za naš Grad. Kada se vratimo u zakonske okvire neće biti potrebe za dodjelom licemjernih priznanja. Ne zna dobri i iskreni Džemo da sve to što on radi srcem, netko radi olovkom i upisuje u komunalne dnevnike i izvješća o radu. A i da zna, on bi opet isto, sigurni smo. Na nama je hoćemo li to i dalje tolerirati", kazali su iz Mreže Naše društvo. 

Oni navode kako Mostar ulazi u sedmi mjesec s Gradskim vijećem, ali opet bez Programa ZKP, operativnih i dinamičkih planova, potpisanih ugovora itd.

"Nema više opravdanja ni alibija, postoje samo zakoni, odluke, ukratko – vraćanje u zakonske okvire! Nemojte dozvoliti da i nakon 365 dana i dalje govorimo – Sve je isto samo njega nema!", zaključili su iz Mreže Naše društvo. 

Kopirati
Drag cursor here to close