Koga briga

Mostarci će čekati odgovor: Odgođen sastanak o otrovu i mulju  

Federalno Ministarstvo okoliša i turizma je zaduženo za izdavanje okolišne dozvole i za postrojenje pročistača i za regionalnu deponiju.
Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 06. 2019. u 14:30 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sastanak predstavnika Grada Mostara i federalnog Ministarstva okoliša i turizma, koji se trebao održati danas, odgođen je. Na sastanku se trebalo doći do rješenja oko odlaganja mulja iz mostarskog pročistača a u kojem su pronađene opasne tvari.

Kako neslužbeno doznajemo, sastanak je odgođen jer je resorna ministrica Edita Đapo morala nazočiti sjednici Vlade Federacije koja se održava u Sarajevu.

Također, doznajemo kako je sastanak zakazan za četvrtak.

Naime, federalno Ministarstvo okoliša i turizma je zaduženo za izdavanje okolišne dozvole i za postrojenje pročistača i za regionalnu deponiju.

Problem je otkriven kad je analiziran mulj iz pročistača kako bi se utvrdilo može li se koristiti u poljoprivredne svrhe. No, otkriveno je da u njemu postoje otrovne tvari među kojima je, kako se pretpostavlja, i piralen koji je jako opasan otrov.

Nakon što je nevladin sektor upozorio građane na to, iz Vodovoda i Grada su, doduše bez službenih potpisa, rekli kako je riječ o plaćenim lažima.

No, iz Federalnog zavoda za agropedologiju, koji je analizirao mulj, rečeno je za portal Bljesak.info kako, ''obzirom da PCB-eva (poliklorirani bifenili) i ostalih spojeva ima znatno iznad granične vrijednosti, indicije su to da postoji prisustvo i piralena''.

Iz Grada Mostara nije bilo službenih očitovanja osim što je savjetnica mostarskog gradonačelnika Radmila Komadina rekla kako njima u Gradu nije bilo ništa sporno jer ne poznaju skraćenice koje su bile u izvještaju.

U slučaj se uključilo i kantonalno tužiteljstvo koje će, kako je potvrđeno za Bljesak.info, ispitati sve one koji su uključeni u ovaj slučaj.

Anketa portala Bljesak.info pokazala je kako većina vjeruje u to da se u mulju nalaze i opasni otrovi poput piralena, ali je zabrinjavajuće da se službeno još nitko nije očitovao i izašao pred građane da im pojasni o čemu se točno radi.

 
Kopirati
Drag cursor here to close