Najave

Mostar: Planirana je vrlo ozbiljna biciklistička staza

Lani su biciklisti malo ''popustili'', pa su pohvalili napore grada navodeći kako ''u samom centru grada imamo jednu stazu u dužini 200-300 metara i nekih jedan kilometar izvan grada, u Sjevernom logoru''.
Gospodarstvo / Ulaganja | 14. 04. 2022. u 11:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tamo gdje se može, gradit će se biciklističke staze, rekao je mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

''Nove ulice koje se planiraju, gdje to dopuštaju uvjeti da se napravi biciklistička staza primjerice ova nova ulica koja je poveznica s južnom zaobilaznicom, planirana je vrlo ozbiljna biciklistička staza, zeleni pojas, sve ono što je današnji standard prometnica u svijetu pa tako i u gradu Mostaru'', rekao je Kordić.

Rekao je i kako će Mostar u sklopu projekta 'Next Bike', uz sufinanciranje, dobiti i električna. Riječ je o projektu o kojem je još 2018. godine pregovarao tadašnji gradonačelnik Ljubo Bešlić.

''Do jeseni bi projekt trebao biti gotov, a paralelno s tim se radi projekt s romobilima. Sličan koncept, slična priča'', kaže Kordić.

No, biciklisti u Mostaru, kojih je sve više, i koji se potiču da ih bude više, godinama muku muče s prometom.

Naime, zaboravljeno je da je još 2012. godine pokrenuta inicijativa za izgradnju biciklističkog parka za djecu u užem dijelu Mostara. No, sve je tada propalo jer je odgovor bio da nema Gradskog vijeća.

Potom je prijedlog bio da se park smjesti na prostoru nekadašnjeg otpada u Vihovćima, te da se na korištenje mostarskom Biciklističkom klubu dodjeli određeni prostor na kojem bi biciklisti uz privatno financiranje biciklistički park.

Ni na to odgovor nisu dobili, ali se na jednom sastanku govorilo o izradi studije razvoja biciklističkog prometa. Ostalo je sve na ideji .

Godine 2017. pisali smo kako je postojeća biciklistička staza koja se nalazi u Ulici kralja Tvrtka neoznačena, tako da građani ali i rekreativci nemaju naznake što su to popločene crvene kockice.

Tada su je mostarski biciklisti nazvali besmislenom upozoravajući kako nema niti jedan biciklistički znak, ''tako da pješaci i mnogi biciklisti ne znaju o čemu je riječ''. Naveli su kako su ''to samo crvene kocke koje koriste pješaci, a biciklisti ih izbjegavaju zbog sudara i ozljeđivanja pješaka na njoj, te radije sebe izlažu opasnosti i koriste se prometnicom''.

No, lani su biciklisti malo ''popustili'', pa su pohvalili napore grada navodeći kako ''u samom centru grada imamo jednu stazu u dužini 200-300 metara i nekih jedan kilometar izvan grada, u Sjevernom logoru''.

Naime, Grad Mostar, koji je i ranije govorio kako će pri izgradnji i rekonstrukciji prometnica misliti i na biciklističke staze, pripremio je odluku o gradskom mobilijaru među kojima su i nosači za bicikla kao i nosači za bicikla koja će se iznajmljivati.

Trenutno u Mostaru postoje 34 lokacije nosača za bicikla a planirano ih je još 30. Planirano je i deset zona za postavljanje  nosača za iznajmljivanje bicikla.

 

Kopirati
Drag cursor here to close