Presuda

Kordić: Ljudima treba vratiti novac

Naime, presudom Općinskog suda u Mostaru a potom i Županijskog presuđeno je da je Grad Mostar oštetio umirovljenike koji su bili uposlenici Grada.
Gospodarstvo / Posao | 13. 04. 2022. u 15:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić, govoreći o presudama za nezakonitu isplatu plaća, je rekao kako će biti suzdržan.

''Istina je da smo imali problema da je bilo tužbi djelatnika Grada Mostara. Čekali smo pravorijek. Sjeli smo sa sindikatima razgovaramo i pokušavamo naći, dobro rješenje. Ljudima treba vratiti novac'', rekao je Kordić.

Naime, presudom Općinskog suda u Mostaru a potom i Županijskog presuđeno je da je Grad Mostar oštetio umirovljenike koji su bili uposlenici Grada.

Sud je utvrdio kako su oštećeni za obračun poreza i doprinosa za mirovinsko osiguranje oni koji su tužili grad, ali ispostavlja se kako su oštećeni i trenutni uposlenici, odnosno budući umirovljenici Grada pa bi se ponovno trebale utvrđivati visine mirovina.

Naime, Županijski sud u Mostaru potvrdio je raniju presudu Općinskog suda u kojem je  potvrdio da su tužitelji, koji su bili raspoređeni u PVP Mostar, plaćani po nižem koeficijentu. Grad je, pri obračunu plaće, izostavio primjenu korektivnog koeficijenta u razdoblju od 2016. do 2019. godine te dijelom i u 2020. godini. Presuđeno je da Grad Mostar do 2016. godine primjenjivao korektivni koeficijent po zakonu o porezu na dohodak, ali nakon što je to prestao primjenjivati ništa nije mijenjao u načinu obračuna plaća zaposlenicima pozivajući se na odluku Grada iz 2012. godine.

Dokazano je da je ugovarana neto osnovica u kojoj nije sadržan porez na dohodak. Utvrđivan je neto iznos umjesto bruto i tako potpisivan sporazum sa sindikatom iako je Zakonom o porezu na dohodak propisano da su svi poslodavci dužni mjesečne plaće obračunavati i u poreznim evidencijama i izvještajima iskazivati u bruto iznosu. Grad Mostar, naime, nije mijenjao svoju Odluku o plaćama i naknadama u tijelima vlasti iz 2012. godine te je nije uskladio s federalnim zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti iz 2017. godine. Stoga Grad Mostar svojim bivšim uposlenicima koji su ga tužili mora isplatiti manjak isplaćenih plaća u navedenom razdoblju kao i zateznu kamatu te doprinose za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Kopirati
Drag cursor here to close