Cijene parkinga u Mostaru

Mostar Parking usporedio cijene: Zar Stari most nije vrijedan 20 KM?

Iz Mostar Parkinga su napravili usporedbu cijena svih, kako navode, najzanimljivijih vrsta parking karata najvećih gradova u BiH: Banja Luke, Tuzle, Sarajeva, Zenice, Trebinja i Mostara.
Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 10. 2023. u 14:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Javnog poduzeća Mostar Parking obratili su se javnosti zbog, kako su to naveli, jako puno dezinformacija građana i javnosti o cijenama parkinga u Mostaru. Iako ne znaju ''kome je interes da se građani zavaravaju dok im se plasiraju neistinite informacije'' na svojim stranicama odlučili su ''javno i transparentno podijeliti s javnosti dokaze o cijenama usluga''.

Stoga su napravili usporedbu cijena svih, kako navode, najzanimljivijih vrsta parking karata najvećih gradova u BiH: Banja Luke, Tuzle, Sarajeva, Zenice, Trebinja i Mostara.

Satne karte

Iz Mostar Parkinga su objasnili kako kada je riječ o satnim kartama u odnosu na druge gradove samo Zenica koja upravo radi izmjenu parking sustava ima jeftinije satne karte po zonama od Mostara.

''Od svih drugih gradova smo u Zoni 1 jeftiniji, a u Zoni 2 isti ili jeftiniji'', naveli su.

Foto: Mostar Prking / Satne karte

Dnevne karte

Uspoređujući dnevne karte, naveli su kako su tu smo s cijenama u rangu s Trebinjem i Sarajevom. No, objašnjavaju, Mostar je zajedno sa Sarajevom turistički najposjećeniji grad u Bosni i Hercegovini, stoga je cijena razumljiva.

''Dnevne karte su namijenjene prvenstveno onima koji dolaze u Mostar, a ne građanima grada. Pitamo se, zar svjetski biser UNESCO-ve baštine poput Starog mosta nije vrijedan 20 KM cjelodnevnog parkiranja, odnosno 0,84 KM po satu u zoni Starog grada koji se nalazi u Zoni 1'', kazali su iz Mostar Parkinga.

Foto: Mostar parking / Dnevne karte

Mjesečne i godišnje parking karte

Građanima Mostara možda najzanimljivija i najvažnija usporedba jest za mjesečne i godišnje parking karte. U toj usporedbi, tvrde iz Mostar Parkinga, su isti ili jeftiniji od svih drugih gradova u obje zone.

''Ako se već uspoređujemo s drugim gradovima, onda je važno napomenuti da ono sto se u Banja Luci i Tuzli zove povlaštena karta u tim gradovima vrijedi samo za jedno parkiralište ili ulicu u kojoj stanujete, dok u gradu Mostaru povlaštena karta vrijedi za cijelu Zonu bez obzira parkirali na glavnim ulicama ili u ulici u kojoj stanujete'', kazali su.

Foto: Mostar parking / Mjesečne i godišnje parking karte

Uspoređujući godišnje karte, tvrde, Mostar je opet među najjeftinijima.

''Čak i najskuplja povlaštena godišnja karta u Mostaru za Zonu II od 360 KM za korisnike koji imaju prebivalište izvan zone naplate i nisu zaposleni u zoni naplate je jeftinija od iste takve i u Banja Luci i Tuzli i Sarajevu'', tvrde dodajući kako svi gradovi izdaju povlaštene karte na osnovu prebivališta sto je najrelevantnija potvrda statusa građanina nekog od gradova.

Foto: Mostar parking / Mjesečne i godišnje parking karte

Kao najvažnije, ističu da je u odnosu na druge velike gradove u BiH, samo u Mostaru u povlaštenu kartu uključena cijela Zona (i ulični i kvartovski parkinzi), a ne samo pojedini parking ili ulica.

Foto: Mostar parking / Mjesečne i godišnje parking karte

''Po tome je jasno da u Mostaru, s povlaštenom kartom od 15 KM mjesečno građani mogu parkirati i na uličnim i kvartovskim parkinzima, dok npr. u Banja Luci ili Tuzli za taj iznos možete parkirate samo na jednom parkiralištu ili ulici u kojoj živite'', kazali su te naveli dva primjera kao dokaz za te tvrdnje.

Primjer: Ukoliko u Banja Luci ili Sarajevu želite parkirati u cijeloj II. zoni, u odnosu na Mostar platit ćete više od 4 puta veću cijenu, u Tuzli 3 puta veću cijenu.

Primjer: Ukoliko u Banja Luci ili Sarajevu želite parkirati u cijeloj I. zoni, u odnosu na Mostar platit ćete također više od 4 puta veću cijenu, u Tuzli više od 2,5 puta veću cijenu.

''Iz svih predočenih, lako provjerljivih činjenica jasno s pravom kažemo da građani grada Mostara za svoj novac dobiju uvjerljivo najviše uključenog područja za parkiranje i to po povoljnijoj cijeni od svih drugih najvećih gradova u našoj zemlji'', kazali su iz Mostar Parkinga.

Kopirati
Drag cursor here to close