60 Mw

MT Abraham gradi solarnu elektranu i liniju za finalne proizvode aluminija u Mostaru

Upitan o problemima s visokom cijenom električne energije i plina u proizvodnji aluminija, izraelski biznismen je odgovorio Europa mora dodatno regulirati tržište kako bi industrija dobivala redovnu opskrbu energijom po razumnoj cijeni.
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 09. 2022. u 19:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik izraelske M.T. Abraham grupe Amir Gross Kabiri, koja je u najmu pogona mostarskog Aluminija, najavio je skori početak radova na izgradnji solarne elektrane, pokretanje pogona tvornice Anoda te proizvodne linije sa finalnim proizvodima od aluminija.

U intervju za portal Bloomberg Adria, Kabiri je istaknuo kako je glavni projekt Aluminij Industrije iz Mostara izgradnja fotonaponske solarne elektrane snage od 60 megawata. To bi po njemu trebalo zadovoljiti sve energetske potrebe tvornice, uključujući potrebe ljevaonice i tvornice anoda.

Projekt fotonaponske elektrane bi trebao biti okončan tijekom 2023., kada se očekuje i ponovno početak rada tvornice anoda, koja će anode isporučivati za europsko tržište.

"Osim toga, očekujemo početak izgradnje naše proizvodne linije za ekstruziju krajem 2023. godine, što će nam omogućiti da našim klijentima pružimo cjelovito rješenje, od polugotovih do gotovih proizvoda", istaknuo je predsjednik MT Abraham Grupe Amir Gross Kabiri.

Naveo je da je nakon upravo okončanog procesa osuvremenjavanja pogona tvornice Ljevaonice proizvodnja trupaca, gredica i ploča povećana na 14.500 metričkih tona, što je čak 14 puta više nego što su proizvodili na početku obnove rada Aluminija u drugome dijelu 2020. godine.

Po njegovim riječima, svojom proizvodnjom mostarski Aluminij trenutačno osigurava više od 20 posto potrošnje trupaca na talijanskome tržištu.

Upitan o problemima s visokom cijenom električne energije i plina u proizvodnji aluminija, izraelski biznismen je odgovorio Europa mora dodatno regulirati tržište kako bi industrija dobivala redovnu opskrbu energijom po razumnoj cijeni.

Mostarski Aluminij prestao je s radom u ljeto 2019. godine zbog velikih dugovanja, a rad je obnovljen sljedeće godine nakon što je kompanija dana u najam izraelske MT Abraham Group. Oko 300 radnika ponovno je angažirano u kompaniji u kojoj je do trenutka gašenja radilo oko 900 djelatnika.

Kopirati
Drag cursor here to close