Bilo jednom jedno stablo

Mostar: Mrtvac je ipak umro

Nije ''pošteno reći da se nije stiglo uraditi i pripremiti, a ne da se ne zna'' nego da se neće.
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 06. 2020. u 09:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jednom prilikom načelnicima odjela mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić rekao je da pretpostavlja da djelatnici gradskih poduzeća ''ako znaju park održavati da će ga znati i napraviti''.

''Pošteno je reći da se nije stiglo uraditi i pripremiti, a ne da se ne zna'', rekao je tom prilikom Bešlić.

Foto: Bljesak.info / Praznina

No, pitanje je u koga uperiti prst za smrt jednog stabla u Mostaru. Iako izgleda da je riječ o nebitnoj stvari, stablo u Ulici hrvatske mladeži pokazatelj je odnosa i Grada  i gradskih poduzeća ali i građana koji odmahuju prema prostoru u kojem živimo.

Nakon što su uklonjeni bespravno izrađeni objekti, u spomenutoj ulici poravnan je teren koji bi trebao biti zelena površina. Usput, stradalo je stablo koje je potom mjesecima ležalo izvaljeno držeći se jedva na životu.

Foto: Bljesak.info / Leži mrtvac, nitko ga ne miče

Potom se pisalo o tom mrtvacu pa su se oni koji prave i održavaju parkove sjetili da ga usprave. No, bilo je kasno. Stablo se nakon nekoliko dana prevalilo na drugu stranu, pokazalo da se zakasnilo, a onda je uklonjeno.

Dok se ljeti traži svaki komadić hlada i svaki dašak svježine oni što ''znaju održavati'' park, a koji možda ne mogu reći da ne znaju ali mogu da ih nije briga, pronalazit će opravdanje u mostarskom kaosu. Netko će reći da ima važnijih stvari, ali u potrazi za važnim stvarima sve nam postaje nevažno.

Foto: Snimio čitatelj / Trebalo je čekati mjesecima

U nekim drugim svjetovima, u koje gledamo kao u obećane zemlje, našao bi se krivac. Prvo, zna se tko je izvođač ''čišćenja'' nelegalnih objekata koji je uništio stablo. Drugo, zna se tko ga je spašavao i treće, jednako drugom, tko ga nije spasio.

Foto: Bljesak.info / Nekad bilo...

Ali, to sada nije ni bitno. Bitnije će biti, ako se oni nešto znaju napraviti sjete posaditi ga, na životu održati novo stablo, naučiti ''lomljivce'' da ga ne slome a one zadužene za održavanje da ga održe na životu.

Nije ''pošteno reći da se nije stiglo uraditi i pripremiti, a ne da se ne zna'' nego da se neće. Ni jedno, ni drugo, ni treće.

Kopirati
Drag cursor here to close