Javno-privatno partnerstvo

Mostar kreće u izbor partnera za deponiju

''Još uvijek imamo nešto mjesta, pokušavamo uštedjeti što više mjesta na deponiji'', rekao je mostarski gradonačelnik Mario Kordić na sjednici Gradskog vijeća.
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 03. 2022. u 13:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sa glasova 32 ZA, jednim suzdržanim i bez vijećnika koji su bili protiv usvojen je zaključak za postizanje javnog partnerstva za deponiju Uborak, koja je ovlaštena da na temelju rješenja pokrene postupak izbora partnera.

Naime, na 19. redovnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara usvojena je odluka da Grad Mostar krene u javno-privatno partnerstvo za rad na mostarskoj deponiji koju guši smeće, ali i žalba udruženja građana na okolišnu dozvolu.

''Još uvijek imamo nešto mjesta, pokušavamo uštedjeti što više mjesta na deponiji'', rekao je mostarski gradonačelnik Mario Kordić na sjednici Gradskog vijeća.

Govoreći o deponiji Uborak, rekao je kako Mostar ima petogodišnji plan prilagodbe.

''Sad smo u situaciji da imamo plan što trebamo raditi u sljedećih pet godina. Dobili smo okolišnu dozvolu. Udruženje građana se žalilo pa niti jedan korak ne možemo napraviti ako se žalba ne povuče'', rekao je.

Kordić je izvijestio vijećnike kako je Grad počeo pregovarati s ERBD te da je potpisano mandatno pismo gdje je EBRD pokazala interes za financiranje, a i Grad je potpisao i dokument Green City.

''Sve zahtjeva puno vremena i sporo ide ali ide u dobrom smjeru. Realno je za očekivati krajem godine ili početkom sljedeće da bi sredstva bila operativna i da bi se krenulo u sanaciju deponije'', rekao je Kodrić i dodao kako su odlučili pokrenuti i dodatne aktivnosti ''kako bi se osigurali s više strana''.

Dodao je kako je Mostar dobio 2,5 milijuna KM od Fonda za zaštitu okoliša F BiH i da dijelom ide u plan prilagodne.

Rekao je kako se čeka povlačenje žalbe kako bi se nešto počelo raditi, ''kako hitno napraviti kako bi otvorili novo deponijsko polje''.

''Napravili smo istraživanje koliko to košta što je oko pet milijuna KM. Kako nismo imali sredstva a dobili smo 2,5 milijuna, raspisali smo javni poziv za raspisivanje interesa pa se javila jedna firma s velikim iskustvom. Ponudili su rješenje, izradili smo studiju opravdanosti'', rekao je Kordić.

Vijećnik Damir Šunjić je rekao kako je gradsko povjerenstvo zaduženo za ovu tematiku reklo kako je ovo pozitivan ishod s javno-privatnim partnerstvom te kako je potrebno pregovarati s Udruženjem Jer me se tiče da bi se povukla žalba.

Kordić je pojasnio kako u javno-privatnom partnerstvu Grad upravlja procesom.

''Uvijek se pojavljuje neka priča da netko nekome pogoduje pa smo u nekog grču ili u strahu'', rekao je i dodao kak je javno p partnerstvo benefit za javnog partnera.

''Tražimo obostranu korist ali štitimo javnog partnera'', rekao je Kordić i dodao kako se mora vjerovati gradonačelniku da je na strani grada.

Šunjić je pojasnio kako plan prilagodbe predviđa izgradnju dvije plohe i nakon provedbe prilagodbe sanirale bi se kao i ostale tri plohe.

''Sadašnja situacija ne vodi ničem dobrom'', rekao je Šunjić i naveo kako tužba sve usporava.

Vijećnica Irma Baralija pitala je hoće li se ponovno morati dizati kredit da se saniraju nove plohe koje će se otvoriti.

''Problem je zašto nema odgovornosti za one ljude koji su ovo radili a za što mi sad moramo izdvojiti milijune'', rekla je Baralija i dodala da se ''boji milijuna koji će doći na stol HDZ-a i SDA''.

Podsjećamo, poduzeće ALBA iskazalo je zanimanje za ovaj posao te je u prijavi iskazana namjera financiranja ovog projekta u iznosu od 5.000.000,00 KM.

Pozitivno mišljenje za provedbu projekta iskazali su Odjel za nekretnine i financije i Odjel za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close