Što je ranije predstavljano?

Mostar dobio projekt Olimpijskog bazena

Maksimalni rok izvođenja radova je 24 mjeseca, a minimalni 18 mjeseci.
Gospodarstvo / Ulaganja | 06. 06. 2023. u 13:23 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar dobio je glavni projekt Olimpijskog bazena i sada slijedi njegova revizija, potvrdio je Dnevnom avazu Edin Prašo, direktor Direkcije za izgradnju kulturno-sportskog centra u Mostaru u čijoj nadležnosti je i projekt izgradnje bazena.

Revizija projekta

Glavni projekt povjeren je AAA groupi koja je bila prvorangirana na natječaju.

''Do 1. lipnja, do kada je bio rok, dobili smo glavni projekt i ono što sada slijedi, prema proceduri, jeste njegova revizija'', rekao je Prašo sarajevskim novinama.

Kaže kako je raspisan tender za izvođenje radova na prvoj fazi olimpijskog bazena u vrijednosti od 14.957.264,96 KM bez PDV-a.

U okviru prve faze radova trebao bi biti izgrađen glavni objekt bazena. Također, ova faza se sastoji i od izgradnje dijela radova hotela koji su funkcionalno dio bazena, kao i izgradnje samih konstrukcija bazena unutar zgrade glavnog objekta, pokrivanje objekta i zatvaranje objekta fasadom.

Maksimalni rok izvođenja radova je 24 mjeseca, a minimalni 18 mjeseci. Zanimljivo je, navodi Avaz, da će ponuda u kojoj je iskazan najkraći rok izvođenja radova dobiti maksimalni broj bodova.

Sporo izmještanje objekata

S druge strane, izmještanje objekata na samoj lokaciji ne ide planiranom dinamikom. Trenutno se radi o dva objekta, koji moraju biti uklonjeni za nesmetano izvođenje radova na prvoj fazi, a jedan od njih je trafo-stanica.

Inače, na cjelokupnom prostoru budućeg bazena prema dosadašnjim informacijama planirano je uklanjanje najmanje 10 objekata.

Prema dosadašnjim izračunima, projekt izgradnje bazena bi trebao koštati 20 milijuna maraka. Međutim, sve je izglednije da će taj iznos biti premašen. Prošle godine je u federalnom budžetu osigurano osam milijuna KM, a isti iznos Vlada FBiH je izdvojila početkom ožujka

Početak radova na olimpijskom bazenu pratilo je predizborno naslikavanje s bagerom u kolovozu prošle godine i kritika javnosti da se sve radi sporo. Grad Mostar je potom rekao kako se na bazenu intenzivno radi.

Predstavljen prije vremena

Podsjetimo, projekt bazena predstavljen je i prije nego što je realizirana javna nabava za izradu projektne dokumentacije. U ožujku 2021. godine iz Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara rečeno je kako ''suvremeni olimpijski bazen kakvog nema u regiji prema regulacijskom planu Mostar ima planiran gotovo dvije godine'' te da je riječ o investiciji od 12 milijuna KM koja može biti realizirana za godinu dana.

Rečeno je i da je ''na izgradnji projekta radio veliki broj stručnjaka'' a video-prezentaciju je odgledala i Lana Pudar. No, u odluci iz srpnja o izmjeni Plana nabavki Grada Mostara za 2022. godinu nalazi se i stavka koja se odnosi na projektiranje bazena. Tako se u dijelu nabavki iz nadležnosti Odjela za urbanizam i građenje, Službe za građenje i obnovu, izmijenila točka o izradi projektne dokumentacije za izgradnju gradskog olimpijskog bazena - idejni projekt.

 

Kopirati
Drag cursor here to close