Uvjerite se sami

Posjetli smo gradilište olimpijskog bazena: Evo kako napreduju radovi

Ekipa portala Bljesak.info posjetila je teren na kojem su radovi trebali biti u punom jeku. Lokalitet na kojem će, kako je najavljeno, niknuti olimpijski bazen potpuno je prazan.
Gospodarstvo / Ulaganja | 31. 08. 2022. u 11:20 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Pripreme za početak gradnje, kao što vidite, već su u tijeku. Hvala Vladi Federacije BiH, očekujem da će nas pratiti i da ćemo zajedno rješavati eventualne probleme", ponosno je kazao gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić 25. kolovoza kada je u posjetu Mostaru stigao federalni premijer Fadil Novalić.

Zajedno su tada Kordić i Novalić obišli teren te se fotografirali s radnicima i bagerom koji se nalazio na zemljištu.

Obećano-ispunjeno?

"Danas je počela izgradnja bazena u Mostaru. Obećano-ispunjeno", pohvalio se premijer Vlade FBiH na svojem Facebook profilu uz prigodnu fotografiju. 

Sedam dana nakon, ekipa portala Bljesak.info posjetila je teren na kojem su radovi trebali biti u punom jeku. Lokalitet na kojem će, kako je najavljeno, niknuti olimpijski bazen potpuno je prazan.

Nema naznake radova, radnika niti radne mašinerije osim nekoliko tragova bagera na zemlji.

Foto: Bljesak.info / Posjetli smo gradilište olimpijskog bazena

Podsjetimo, početak radova najavljen je za 25. kolovoza. Vlada FBiH za izgradnju bazena odobrila je 8 milijuna KM, a prema prvim informacijama izgradnja dugoiščekivanog bazena trebala bi potrajati oko dvije godine. Na pitanje novinara hoće li izdvojeni novac biti dovoljan za ovu izgradnju Novalić je rekao kako će izdvojiti još dok se bazen ne završi.

Reakcija struke

Grad Mostar na Portalu javnih nabava nije objavio ni Obavijest o javnoj nabavi, kao ni Obavijest o zaključivanju ugovora, za izradu projektne dokumentacije budućeg Olimpijskog bazena.

Izvođenju radova prethodi izrada projektne dokumentacije, koja je tek 1. srpnja uvrštena u Plan javnih nabava Grada za 2022. godinu. Riječ je o idejnom projektu čija vrijednost se procjenjuje na 6 tisuća maraka.

Foto: Bljesak.info / Posjetli smo gradilište olimpijskog bazena

Ipak, iako je idejni projekt u srpnju uvršten u Plan nabava, nejasno je kako je godinu dana prije toga mostarski Zavod za prostorno uređenje predstavio projekt bazena.

Na najave vlasti o početku izvođenja radova reagirala je i struka ukazujući na nepravilnosti s javnom nabavom. Iz Arhitektonskog ureda Čip otvorenim pismom ukazali su na evenutalno diskriminiranje u nabavi.

Veliko gradilište? 

"Koliko samo upoznati ta procedura nije provedena za ovako značajan projekt. Grad i građani, a posebno firme koje se bave projektiranjem imaju pravo znati, a vi obvezu da provedete javnu proceduru u cilju da dobijemo najbolje i najoptimalnije rješenje", naveli su ranije u pismu.

Podsjetimo, gradske vlasti Grada Mostara najavile su kako će Mostar postati veliko gradilište.

Gradonačelnik Kordić osim radova na olimpijskom bazenu najavio je i radove na sportskoj dvorani.

"Tko zna, možda će se čak dogoditi da u isto vrijeme otvaramo i bazen i dvoranu. To bi bilo fantastično iako moramo biti svjesni da su to dva kapitalna i velika objekta što je veliki izazov", rekao je ranije Kordić.

Trenutno Mostar gradi olimpijski bazen, sportsku dvoranu, sportsku dvoranu u Centru 2, kružni tok ispred Autobusnog kolodvora na Trgu Ivana Krndelja te obnavlja zelene površine. 

Kopirati
Drag cursor here to close