Čije je to?

Iz MoParkinga 'pojasnili' što se dogodilo s kvartovskim parkingom tijekom prijelaza iz komunizma u kapitalizam

Napominju kako se prilikom definiranja područja naplate parkinga u kvartovima ''vrlo precizno vodilo računa o ovoj problematici te su pregledana i popisana sva vlasništva nad kvartovskim područjima''.
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 07. 2023. u 14:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Sve je zapelo u naseljima ...

''Kvartovski parkinzi su javno vlasništvo kojim upravlja Grad Mostar kao što upravlja i sa svim ostalim javnim površinama'', priopćeno je danas iz Mostar Parkinga.

''Zbog iskazane zabrinutosti dijela naših žitelja da je vlasništvo i posjed parkirnih mjesta u kvartovima unutar zona naplate parkiranja nejasno i nedovoljno istraženo, dužni smo razjasniti radi li se tu o gradskim javnim površinama ili o privatnim površinama vlasnika stanova u zgradama kraj kojih se parkirna mjesta nalaze?!'', navode u Priopćenju za javnost.

Žitelji nisu imali pravo otkupiti parkinge

U pojašnjenju, kažu da je po propisima o privatizaciji koji su stupili na snagu nakon ratnih sukoba u BiH, definiran ''prijelaz iz sustava komunizma kojemu je temeljni princip bio da je sve zajedničko, narodno (često viđen izraz u starim dokumentima iz toga vremena je 'općenarodna imovina'), da nema vlasništva, samim tim ni diobe na javno i privatno, u sustav kapitalizma kojemu je jedan od temeljnih principa vlasništvo i koji poznaje privatno vlasništvo i jasno ga razgraničuje od javnog''.

Navode kako su po ovim propisima ''žitelji imali pravo otkupiti stanove na koje su imali stanarsko pravo i podrumske prostorije ako ih je u zgradi bilo, ali nisu imali pravo otkupiti bilo kakvu površinu izvan zgrade, te su kvartovski parkinzi samim time postali javno vlasništvo kojim upravlja Grad Mostar kao što upravlja i sa svim ostalim javnim površinama''.

''Ono što je naše žitelje i goste vidno zbunjivalo je spominjanje da su SIZ za stanovanje ili različiti fondovi iz vremena bivše države vlasnik kvartovskih parkirnih mjesta, izvješćujemo da je Grad Mostar nedvojbeni slijednik takvih institucija što je potvrđeno brojnim presudama i gdje već 20 i više godina postoji jasno ustanovljena sudska praksa po ovom pitanju'', naveli su iz Mostar Parkinga.

Dodaju da oni koji trebaju detaljnije objašnjenje i uvide relevantne dokumentei iz Mo Parkinga, mogu im se obratiti putem ''poznatog info maila kako bi Vas primili na sastanak sjedištu i pojasnili sve što vas zanima oko ove problematike''.

Nejasna katastarska granica nije utvrđena

Napominju kako se prilikom definiranja područja naplate parkinga u kvartovima ''vrlo precizno vodilo računa o ovoj problematici te su pregledana i popisana sva vlasništva nad kvartovskim područjima''.

''Parking mjesta sa nešto nejasnom katastarskom granicom ili neutvrđenim vlasništvom nisu uvrštena u sustav naplate parkinga dok se jasno ne utvrde sve relevantne činjenice, a sve kako se ne bi oštetili žitelji i gosti Grada Mostara'', navode u priopćenju.

Podsjetimo, od početka aktivnijeg djeovanja Mostar parking našao se pod svjetlom medijskih reflektora i kritika javnosti. Sustav jedno vrijeme nije uredno funkcionirao pa su kazne dobivali oni koji imaju uredno plaćen parking, kasnije je nastala cijela sapunica sa sustavom i aplikacijom, a pale su i teške riječi i optužbe da mediji i vijećnici vrše opstrukciju rada ovog poduzeća.

U međuvremenu se formirala i skupina građana koja smatra da im je oduzeto ono što im je pripadalo, a neki su povukli i pravne poteze u vidu zaštite parking prostora oko stambenih jedinica za koje smatraju da parking pripada stanarima, a ne Gradu. 

Kopirati
Drag cursor here to close