Traže razgovor s Autocestama

Mještani negoduju: Autocesta će uništiti plodnu kotlinu južno od Mostara

''Ne samo da se uništava zemljište kuda treba proći, nego se sve okolno obezvređuje, praktično čitava južna zona Grada Mostara. Praktično ne bi bilo više života ovdje'', priča Vujadin.
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 08. 2019. u 21:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje povratnika Srba iz Mostara pozvalo je Autoceste FBiH da organiziraju javnu raspravu o temi trase koridora 5c južno od Mostara. Veći se broj mještana, mahom povratnika, kažu, protivi nasilnoj eksproprijaciji zemljišta i uništavanju kuća. Autoceste, kažu, svjesno izbjegavaju kontakt sa stanovništvom južnih dijelova Mostara, čime krše procedure, javlja Federalna televizija.

Pokazuje Vujadin Berberović koliko se dugo stanovništvo južno od Mostara bavi poljoprivredom. Danas su, kaže, njegovi, ali i vinogradi i obradiva zemljišta njegovih susjeda upitni. To jest, bit će – ukoliko tim predjelom prođe autocesta.

''Ne samo da se uništava zemljište kuda treba proći, nego se sve okolno obezvređuje, praktično čitava južna zona Grada Mostara. Praktično ne bi bilo više života ovdje'', priča Vujadin.

Ne bi se, kaže Berberović, mještani bunili da je aktualno rješenje za dionicu autoceste na koridoru 5c Mostar jug – Buna, poddionica Mostar jug – tunel Kvanj jedino moguće. Alternative postoje, pa je tim više besmisleno autocestu koji Hercegovinom uglavnom ide visokim predjelima spustiti u plodnu kotlinu.

/ Mještani negoduju: Autoput će uništiti plodnu kotlinu južno od Mostara

''Iza mojih leđa vide se obronci Podveležja kuda trasa može ići normalno, gdje nema uništavanja zemljišta, gdje ne bi bilo zagađenja'', dodaje on.

U Autocestama Federacije, s druge strane, ne misle da na spomenutoj dionici postoji više išta sporno. Kreditna linija Europske banke za obnovu i razvoj bit će, objašnjavaju, aktivirana nakon dubinske i DEP analize, a anketiranje i eksproprijacija na tom se području već rade. Urađeno je, tvrde, već na desetine rješenja.

''Uprava Autocesta shvaća da postoje pojedinačni slučajevi i razumijemo da netko stvarno može imati problem. Ali ti pojedinačni slučajevi u uvjetima kad Vlada FBiH proglasi javni interes samo su pojedinačni'', poručuje direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić.

Pojedinačni slučajevi u javnost ipak istupaju pod okriljem Udruženja Srba povratnika u Mostar, od kojih veliki broj živi upravo na području Ortiješa i Hodbine. Od Autocesta traže održavanje javne rasprave o trasi koridora 5c južno od Mostara. Zakonska im je to dužnost, upozoravaju, objašnjavajući da bez rasprave Autoceste izlaze iz pravnog okvira, što može imati velike pravne posljedice. Tvrde i da su iz EBRD-a i EIB-a dobili potvrdu da financiranja dionice bez javne rasprave neće biti.

Kopirati
Drag cursor here to close