Bijeli brijeg

Sporna zgrada u Mostaru ide na novu provjeru

''Iako je zgrada izgrađena i dobrim dijelom useljena, konstantno je tema preispitivanja izdanih dozvola od strane stanara i drugih zainteresiranih skupina'', navodi mostarski gradonačelnik.
Gospodarstvo / Ulaganja | 14. 07. 2023. u 10:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić pokrenuo je obnovu postupka izdavanja dozvola u slučaju zgrade Joks na Bijelom brijegu. Naime, kako je naveo na svojoj facebook stranici, od preuzimanja mandata u javnom se prostoru često komunicirala upitnost valjanosti dozvola za ovaj objekt.

Tema preispitivanja

''Iako je zgrada izgrađena i dobrim dijelom useljena, konstantno je tema preispitivanja izdanih dozvola od strane stanara i drugih zainteresiranih skupina. Uvažavajući sve strane i radeći prema načelima struke, pokrenuli smo obnovu postupka izdavanja dozvola za taj objekat kako bismo utvrdili analizirali sve napravljene korake i utvrdili sve činjenice'', naveo je Kordić istaknuvši kako konačni cilj mora biti dobrobit svih uključenih aktera u ovom procesu, kao i svih žitelja Mostara jer u konačnici upravljaju javnim novcima.

Gradonačelnik navodi kako je temeljno načelo koje su postavili, a koje nema alternativu, je transpartenost i poštovanje pravila struke kako ni gradska administracija, ali ni zainteresirana strana ili investitori ne bi bili u neugodnoj situaciji.

''Posebno važno i osjetljivo je područje urbanizma. Zahvaljujući predanom radu u ovom mandatu uspijevamo odgovoriti na sve izazove i možemo biti ponosni da sve dozvole koje izdajemo odgovaraju pravilima struke i štite izgled Grada zbog kojega i imamo mandat'', navodi.

Ilegalna gradnja

Podsjećamo, stanari Bijelog brijega pobunili su se protiv, kako navode, ilegalne gradnje u svom naselju, koja ni nakon svih zakonski raspoloživih aktivnosti nije bila zaustavljena. Podnijete su i kaznene prijave protiv bivšeg mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića, šefa Službe za građevinske propise Zdravka Čuljka, te urbanističko-građevinskog inspektora Nebojše Šarića.

Razlog podnošenja kaznene prijave, a što su i naveli je kršenje pravila i propisa, izdavanje dozvola na mjestu nedozvoljenom za gradnju, te na koncu nepoduzimanja radnji da se ilegalno građeno spriječi.

Uz kaznenu prijavu priložili su i obujnu dokumentaciju; izvod iz regulacijskog plana, dopise Ministarstva graditeljstva HNŽ-a koje je vratilo Gradskoj upravi Mostara dozvole na preispitivanje, te utvrdilo da je na Bijelom brijegu kršen zakon.

Kopirati
Drag cursor here to close