Migracije

Kampanjom "Stop iseljavanju bh. građana" radi se na jačanju seoskog turizma

Cilj je promocija individualnog seoskog turizma u lokalnim zajednicama i jačanje životnih uvjeta samozapošljavanjem u ruralnom ili agro turizmu kroz ekonomsko jačanje stanovnika lokalnih zajednica.
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 06. 2018. u 15:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

M.J. | Bljesak.info / Etno kuća

Unija za održivi povratak i integracije u BiH je u cilju smanjenja iseljavanja bh. stanovništva, u kampanji 'Stop iseljavanju bh. građana' pokrenula projekat "Zajedno učinimo život boljim u BiH" koji je u prvoj fazi financirala Vlada Švicarske u općinama Bihać, Čapljina i Lukavac. 

Cilj je promocija individualnog seoskog turizma u lokalnim zajednicama i jačanje životnih uvjeta samozapošljavanjem u ruralnom ili agro turizmu kroz ekonomsko jačanje stanovnika lokalnih zajednica. 

U tom cilju, Unija za održivi povratak i integracije u BiH je kreirala i web portal www.bhselo.ba, gdje se besplatno promoviraju seoska domaćinstva radi unapređenja ruralnih područja koja imaju mogućnosti za razvoj turizma. 

''Želimo motivirati i podržati što više osoba koje žive u ruralnim sredinama da se organizirano bave pokretanjem vlastitog biznisa kroz otvaranje seoskih domaćinstava i ukazati im na mogućnosti koje nude ruralna područja'', ističu organizatori. 

U razdoblju od 1992 – 1995. godine, Bosnu i Hercegovinu je napustilo 1,2 milijuna građana koji su utočište pronašli van granica zemlje. Trenutno, 98.578 osoba ima službeni status interno raseljenih u BiH. Trećina od njih je još ugrožena. Oko 20.000 osoba su službeno registrirane kao izbjeglice iz BiH koje borave izvan zemlje porijekla. Broj ugroženih manjinskih povratnika je 47.000. Izgrađeno je ili obnovljeno oko 327.000 domova. 

Više od 2.700 stambenih objekata je bez elektrifikacije. Zdravstveno osiguranje nema 10.675 lica, a 8.994 porodice su u stanju socijalne potrebe bez ikakvih primanja, dok samo 0,8 posto do jedan posto povratnika radi. 

U BiH još postoji više od stotinu kolektivnih centara. Teritorijalno je 2,3 posto zemlje pod minama, što znači da je 84 tisuće neuklonjenih mina. 

Međutim, Bosna i Hercegovina se danas susreće i s drugim izazovima, a jedan od njih je masovno iseljavanje građana među kojima je veliki broj povratnika i raseljenih osoba. 

Prema istraživanjima koje je provela Unija za održivi povratak i integracije u BiH, od 2013. do 2017. godine, Bosnu i Hercegovinu je napustila 151.101 osoba, a glavni uzroci su ekonomski. 

Kopirati
Drag cursor here to close