Budućnost turizma

Budućnost bh. turizma su seoski i planinski turizam

Gospodarstvo / Flash | 08. 10. 2016. u 08:05 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo okoliša i turizma dva milijuna KM koje je davalo kao poticaj za izgradnju hotela s četiri i pet zvjezdica preusmjerilo je na razvoj seoskog i planinskog turizma kao i poboljšanje biciklističkih i drugih staza.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo smatra da je to budućnost turizma.

Ona je Feni kazala da ta sredstva nisu dovoljna, ali da je to nova politika Ministarstva i da će se u budućnosti baviti time.

Na istom planu počela je suradnja sa susjednim državama, Srbijom i Hrvatskom.

''To su regionalni projekti. Pravimo regionalne ceste, takva je 'Via dinarica', 'Ceste meda', 'Ceste soli', 'Putevi Valtera', biciklističke staze koje bi povezivale glavne gradove'', istaknula je Đapo.

Najavila je da će Projekt "Putevi Valtera“ uskoro biti predstavljen u Šangaju. S obzirom na to da je film ''Valter brani Sarajevo'' popularan u Kini smatra da će kineskim turistima biti zanimljivo posjetiti lokacije gdje je sniman, u BiH i u Srbiji.

S takvim projektima, najavljuje, Ministarstvo će aplicirati k europskim fondovima, ali ističe da se i bh. institucije trebaju odazvati.

Osim razvoja seoskog i planinskog turizma i suradnje s drugim državama Đapo naglašava da je neophodna i edukacija ljudi koji rade u sektoru turizma, takvi su, pored ostalih, vrhunski kuhari i ugostitelji.

''U vezi s edukacijom vrhunskog kadra, plan je da osnujemo centre kompetencije, ali tu nam je osim institucija potreban odziv privatnog sektora'', dodaje Đapo.

Kaže da privatni sektor stidljivo ulazi u oblast turizma, iako veći dio razvoja sektora stoji na njima, a ne na nadležnim institucijama čiji je posao da napravi zakonski okvir.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma trenutno radi na novom zakonu o turizmu, koji su pustili u proceduru.

Đapo podsjeća da godinu i po u FBiH nema zakona o turističkim zajednicama jer je proglašen neustavnim.

''Samim tim dolazilo je do manje uplate boravišne trošarine. Novim zakonom regulirat ćemo razne turističke djelatnosti, među njima i osnivanje turističkih zajednica'', navodi ministrica.

Osim toga, najavljuje, uskoro će poslati i zakon o boravišnoj trošarini, a nakon toga početi raditi na novom zakonu o ugostiteljstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close