GEFF

Kako uštedjeti energiju i novac u kući ili stanu

Domaćinstva na Zapadnom Balkanu troše oko tri puta više energije od evropskih zemalja što predstavlja teret za porodični budžet. Različite inicijative pokušale su podići svijest o ovom pitanju i promijeniti navike ljudi.
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 06. 2020. u 12:14 Promotivni tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Domaćinstva u prosjeku troše skoro 50% svojih godišnjih troškova energije na grijanje i hlađenje. Uvođenjem mjera energetske efikasnosti u kuće ili stanove (izolacija, prozori i vrata, kotlovi, toplotne pumpe, solarni kolektori/solarni grijači vode, fotonaponski sistemi, rasvjeta, ventilacija, klimatizacija, spremnici tople vode) smanjuje se nepotrebna potrošnja energije. Na taj način domaćinstva ostvaruju direktne finansijske uštede. Osim uštede energije i novca, mjere energetske efikasnosti poboljšavaju životni standard ljudi, te smanjuju emisije stakleničkih gasova, uključujući i CO2.  

Na primjer, ugradnjom 10 cm toplotne izolacije u neizolovanu kuću sa grijanjem na plin moguća je godišnja ušteda od oko 350 EUR. Ako neizolirana kuća koristi električno grijanje, godišnja ušteda može doseći oko 650 EUR. Za domaćinstvo sa peletnim kotlovima moguća je ušteda 400 EUR. 

Domaćinstva na Zapadnom Balkanu troše oko tri puta više energije od evropskih zemalja što predstavlja teret za porodični budžet. Različite inicijative pokušale su podići svijest o ovom pitanju i promijeniti navike ljudi.

Posljednjih godina građani Zapadnog Balkana sve više ulažu u energetski efikasne proizvode, kako bi uštedjeli energiju i novac, ali i smanjili zagađenje zraka. Jedan od programa koji podržava domaćinstva u tim naporima je EBRD WB GEFF program. Prema podacima GEFF programa u protekle tri godine preko 4.000 porodica Zapadnog Balkana, od kojih je preko 1.300 porodica iz BiH, kroz program GEFF poboljšalo je energetsku efikasnost svojih domova ili stanova. Građani BiH najčešće ulažu u energetski efikasne prozore i vrata, kotlove na biomasu i termalne fasade. Ukupna investicija u zelene tehnologije putem GEFF programa u BiH prelazi 5 miliona EUR. 

Kako bi se smanjila prekomjerna potrošnja energije u kući ili stanu, treba početi od osnova. To znači smanjenje toplotnih gubitaka izolacijom zidova i krovova, kao i ugradnjom energetski efikasnih prozora i vrata. Nakon toga, potrebno je odabrati efikasan sistem grijanja. U našim uslovima su se toplotne pumpe pokazale vrlo dobrim izborom, pogotovo u kombinaciji s podnim grijanjem ili ventilokonvektorima.

BRD WB GEFF program doprinjeo smanjenju potrošnje energije za 18.000 MWh godišnje i smanjenju emisije CO2 za 6.300 tona godišnje, što odgovara uklanjaju gotovo 4.000 automobila sa ulice. 

Da bi okvirno izračunali moguće uštede nastale ugradnjom energetski efikasnih tehnologija u stanu ili kući, program GEFF razvio je online Kalkulator energetske efikasnosti, putem kojeg domaćinstva mogu lako izračunati uštedu koju mogu postići instaliranjem različitih tehnologija, ovisno o tome koji izvor energije koriste. Također mogu dobiti informacije o tome kako njihove aktivnosti utječu na emisiju stakleničkih plinova.

Program GEFF je kreirao i online katalog energetski efikasnih proizvoda – Tehnološki selektor, a na kojem se mogu naći proizvodi koji su barem 20% iznad standardnih kada je u pitanju energetska efikasnost. Sve proizvode provjeravaju i odobravaju nezavisni inžinjeri angažovani od strane EBRD. Program je dodatno atraktivan, jer uključuje do 20% granta Evropske unije. 

EBRD WB GEFF program na Zapadnom Balkanu osigurava sredstva za ulaganja u domenu zelene ekonomije u stambeni sektor, kao i kompanije koje domaćinstvima nude energetski efikasne proizvode i proizvode iz obnovljivih izvora energije i usluge. Ukupni iznos kreditne linije na Zapadnom Balkanu je 85 miliona EUR od čega su 22 miliona EUR namijenjena za Bosnu i Hercegovinu. Do sada je u sklopu programa registrovano više od 5.000 energetski efikasnih proizvoda, a investicija idu direktno lokalnim dobavljačima kako bi se dodatno ojačala ekonomija. 

GEFF na Zapadnom Balkanu provodi se u okviru Regionalnog programa energetske efikasnosti za Zapadni Balkan (REEP Plus), koji financira Evropska unija, a realizuje se u suradnji sa Sekretarijatom energetske zajednice. Program tehničke saradnje u okviru ove kreditne linije podržava Savezno ministarstvo finansija Republike Austrije i Investicijski okvir Zapadnog Balkana.

GEFF finansiranje u  BiH se odvija putem lokalnih finansijskih partnerskih institucija: UniCredit banka Mostar, UniCredit banka Banja Luka, Sparkasse banka i Partner MKF.

Za više informacija posjetite GEFF u BiH Facebook stranicu koja nudi besplatne savjete o energetski efikasnim proizvodima i brandovima koji ispunjavaju uslove za finansiranje.  

Kopirati
Drag cursor here to close