Nevesinje

Još dvije nove solarne elektrane u Hercegovini

Potpisani ugovori o koncesiji za izgradnju dvije solarne elektrane u Nevesinju
Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 10. 2023. u 11:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske u Banja Luci juče su potpisana dva ugovora o koncesiji za izgradnju i korištenje dvije solarne elektrane na području općine Nevesinje, piše TopPortal.

U pitanju su Ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje solarne elektrane 'M SOLAR' koji je ministar Petar Đokić potpisao sa direktorom preduzeća 'M SOLAR' d.o.o. Nevesinje Mirkom Karaćem i Ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje solarne elektrane 'MDD ENERGY', koji je potpisan sa direktorom poduzeća 'MDD ENERGY' d.o.o. Nevesinje Milisavom Đurasovićem.

Instalirana snaga svake elektrane će iznositi 30 MW, dok će pojedinačna vrijednost investicije iznositi 44.006.175,00 KM. Objekti će godišnje proizvoditi po 45 Gwh električne energije i bit će izgrađeni u narednih pet godina. Koncesije su dodijeljene na period od 50 godina.

Koncesionari su prije zaključenja ugovora o koncesiji u proračun Republike Srpske uplatili jednokratnu naknadu za ustupljeno pravo u iznosu od po 1.320.185,25 KM, a nakon izgradnje solarnih elektrana, koncesionari će u proračun Republike Srpske plaćati koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055 KM po proizvedenom kilovat-satu električne energije, od čega će 95% sredstava biti usmjereno u proračun općine Nevesinje.

Kopirati
Drag cursor here to close