U Austriji

Najveća solarna elektrana počela sa radom

"Međutim aerodrom je samo jedan mali dio zračnog prometa. Potrebni su i noviji avioni koji troše manje kerozina, efikasnije rute letenja i kerozin koji je CO2 neutralan"
Gospodarstvo / Flash | 23. 05. 2022. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Flughafen Wien AG / Solarni paneli

U okviru aerodroma Schwechat u Beču na površini od 24 hektara u pogon je stavljena najveća solarna elektrana sa 55.000 solarnih panela.

Proizvodit će više od 30 milijuna kilovatsati struje godišnje, čime će biti pokrivene potrebe 250 poduzeća koja se nalaze u sklopu aerodroma kao i jedna trećina godišnje potrošnje električne energije samog aerodroma.

Aerodrom je već sada neovisan o strujnoj mreži. Sljedeći korak je izgradnja sedam hektara solarnih panela s kojima će proizvodnja struje nadmašiti potrošnju. Zajedno s već postojećih sedam postrojenja sljedeće godine će dostići potpunu CO2 neutralnost.

"Međutim aerodrom je samo jedan mali dio zračnog prometa. Potrebni su i noviji avioni koji troše manje kerozina, efikasnije rute letenja i kerozin koji je CO2 neutralan", objašnjava član upravnog odbora aerodroma Julian Jäger.

Zaštita klime u Beču čiji je cilj klimatska neutralnost do 2040. godine predstavlja jedan od prioriteta u radu gradskih vlasti, a najveća solarna elektrana u Austriji je važan korak u tom pravcu.

"Grad već godinama unazad investira u obnovljive izvore energije, a solarna energija igra značajnu ulogu u tome. Beč planira da masovno proširi proizvodnju električne energije putem solarnih panela", izjavio je gradonačelnik Michael Ludwig. Također, za male fotonaponske sisteme ubuduće neće biti potrebne dozvole, priopćila je Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Kopirati
Drag cursor here to close