Povezani Bugarska i Srbija

Izgradnja plinovoda ''Balkanski tok'' praktički završena

Izgradnja plinovoda Balkanski tok praktički je završena, a njegov bugarski dio povezan je s plinovodom u Srbiji, izvijestili su mediji pozivajući se na izvor uključen u izgradnju.
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 11. 2020. u 10:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izgradnja "Balkanskog toka" faktički je završena, pošto je bugarski dio plinovoda "Turski tok" spojen s dionicom u Srbiji, priopćio je za Sputniknews izvor upućen u situaciju.

Ti izvori navode da je Balkanski tok dovršen i povezan s plinovodom u Srbiji, a da će se službena ceremonija otvaranja odviti kada to dopusti situacija s pandemijom koronavirusa.

U listopadu je bugarski premijer Bojko Borisov rekao da se gradnja plinovoda Balkanski tok u zemlji privodi kraju, naglasivši da će taj plinovod Bugarsku pretvoriti u regionalni strateški centar za distribuciju plina i jamčiti diverzifikaciju opskrbe.

Balkanski tok zapravo je produžetak plinovoda Turski tok kroz teritorij Bugarske. U službenim dokumentima naziva se objektom "širenja infrastrukture za transport plina tvrtke Bulgartransgaz paralelno sa sjevernim magistralnim plinovodom do bugarsko-srpske granice", prenosi Hina. Naziv "Balkanski tok" predložio je premijer Borisov.

Turski tok, koji je pokrenut 8. siječnja ove godine, prolazi dnom Crnog mora od teritorija Rusije do obale Turske, a nastavlja se kopnom do granice sa susjednim zemljama, odakle se plin već izvozi u Grčku, Bugarsku i Sjevernu Makedoniju. Nakon završetka izgradnje cjelokupne infrastrukture, plin bi trebao stići i u Srbiju i Mađarsku. Propusni kapacitet 930 kilometara dugoga plinovoda je 31,5 milijardi kubičnim metara plina na godinu.



Kopirati
Drag cursor here to close