Košarac

Što nam znači Turski tok

U Istanbulu je 8. siječnja održana i ceremonija puštanja u rad dionice plinovoda Turski tok, a turski ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez kazao je da je to vizionarski projekt i simbol tursko-ruske saradnje.
Gospodarstvo / Industrija | 13. 01. 2020. u 13:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je u razgovoru za Fenu da je od izuzetnog značaja pokretanje pitanja uključenja BiH u projekt plinovoda Turski tok.

Istaknuo je kako bi izgradnja kraka tog plinovoda kroz Republiku Srpsku i dalje k Federaciji BiH osigurala novu rutu opskrbe prirodnim plinom BiH, što u praksi znači veću energetsku sigurnost, ali i ekonomske i razvojne potencijale.

Zagađenje

''Stoga plinifikaciju Republike Srpske i Federacije BiH, dakle cijele zemlje, promatram kao važan projekt koji će omogućiti razvoj ekonomije. Da budem precizan, plin ima relativno nisku cijenu, a karakterizira ga i jednostavan način korištenja kako u domaćinstvima, tako i u gospodarstvu. Jeftiniji energent znači jeftiniji proces proizvodnje, pa i niže cijene finalnih proizvoda u gospodarstvu'', rekao je Košarac.

Dodao je da, osim što je jeftinije, korištenje plina kao energenta je ekološki prihvatljivije i pozitivno bi utjecalo na zaštitu životne sredine.

''Ovo posebno ističem jer svake zime problem zagađenja zraka eskalira u pojedinim gradovima u BiH, posebno Sarajevu, Tuzli i Zenici, a često i u Banja Luci. Zato ne smijemo zaboraviti ni ekološki aspekt ovog projekta. Moje stav je da o izgradnji plinovoda treba da odluče ekonomski interesi i da ovo pitanje ne smije biti predmet politizacije. Kako sam prethodno naveo, priključenje na Turski tok može biti korisno za oba entiteta sa ekonomskog i ekološkog aspekta'', kazao je Košarac.

Dogovorom do plinifikacije

Podsjetio je da je prošlog tjedna premijer Republike Srpske Radovan Višković označio plinifikaciju kao jedan od najvećih infrastrukturnih projekata RS u posljednjim desetljećima, kao i da su član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica RS Željka Cvijanović razgovarali s ruskim i turskim dužnosnicima o mogućnostima priključenja na plinovod Turski tok.

''Iskreno se nadam da će i drug razine vlasti u BiH uvidjeti prednost osiguranja novog izvora plina, kao i potrebu nastavka plinifikacije područja širom zemlje. Kao što je to slučaj u svim segmentima, u BiH je neophodan konsenzus kako bi bio realiziran konačni cilj, odnosno kako bi plin došao do potrošača'', naveo je Košarac.

Dodao je da je jednako tako važno reći da ne postoji niti jedan razlog da jedan entitet sprečava drugi entitet u realizaciji projekata, kao i u razvoju gasne mreže.

''Vjerujem u opredjeljenje predsjedavajućeg Zorana Tegeltije da ovaj saziv Vijeća ministara BiH promijeni praksu usporavanja donošenja odluka potrebnih na razini institucija BiH. Sa pozicije resornog ministra naglasit ću da ćemo u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uložiti dodatne napore da, u skladu sa ustavnim i zakonskim nadležnostima, koordiniramo aktivnosti između RS i FBiH po pitanju osiguranja novih ruta opskrbe plinom'', rekao je Košarac.

Megaprojekt

Turski tok je megaprojekt koji čine dva kraka plinovoda kojim će ruski plin biti isporučivan u Tursku, a preko nje i u Europu. Oba kraka imaju kapacitet po 15,75 milijardi kubnih metara. Jedan krak će ruskim gasom opskrbljivati Tursku, a drugim će plin biti transportiran k Europi.

U Istanbulu je 8. siječnja održana i ceremonija puštanja u rad dionice plinovoda Turski tok, a turski ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez kazao je da je to vizionarski projekt i simbol tursko-ruske saradnje.

Ceremoniji u Istanbulu prisustvovali su predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, njegov ruski kolega Vladimir Putin, te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Bugarske Bojko Borisov, kao i brojni drugi dužnosnici i gosti.

Kopirati
Drag cursor here to close