Nekad bilo

Intervju star 28 godina: Iz Sokola do kraja godine i dva zrakoplova

''Osim autobusa, u 'Sokolu' je proizvedeno desetak novih proizvoda koje 'Soko' nikada nije radio'', rekao je Čović u intervjuu čiji preslik ovih dana kruži društvenim mrežama.
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 04. 2023. u 10:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Do kraja godine i dva zrakoplova'', najavio je prije 28 godina u Večernjem listu tadašnji direktor Sokola, Dragan Čović.

U intervjuu, koji je objavljen 29. rujna 1995. godine, navedeno je kako je Zrakoplovna industrija Soko, ''prijeratni proizvođač za potrebe bivše JNA uspjela za samo tri godine ni iz čega stvoriti pravo gospodarsko čudo''.

U tekstu se navodi kako se u proizvodnim pogonima stvaraju suvremeni gradski autobusi te da je uspostavljena veza s američko-hrvatskom kompanijom 'Diesel-Detroitom' te da je na tržište izašao ''sokobus''.

''Osim autobusa, u 'Sokolu' je proizvedeno desetak novih proizvoda koje 'Soko' nikada nije radio. Autobus je završni proizvod visoke tehnologije. Bez ikakve lažne skromnosti, mislim da je to tehnološki najsloženiji proizvod u Herceg Bosni, a takvih proizvoda nije bilo puno na ovim prostorima ni prije rata. Možemo reći da je to uistinu novi početak, novi zamah'', rekao je tada današnji čelnik HDZ-a BiH.

Najavio je kako će se od 1996. godine ''devedeset posto vrijednosti autobusa raditi na ovom prostoru'' te govorio o zainteresiranosti prijevoznika za Sokolov autobus, koji je, kako je rekao Čović ''predobro napravljen''.

Najavio je kako se do kraja godine (1995.) na tržište namjerava poslati ''dva tipa ultralakih zrakoplova''.

''Sada se potpuno posvećujemo zrakoplovnim programima. Pri svršetku smo tih dviju varijanta zrakoplova: jedan je hidrovarijanta, a drugi je za kopno'', rekao je Čović u intervjuu čiji preslik ovih dana kruži društvenim mrežama.

Najavio je tada da 'Soko' 1996. namjerava proizvesti i ultralaki helikopter.

''Stoga nam je jako bitno da se što prije uhvatimo u koštac sa zrakoplovnim programima. Programima koje sada radimo nastojimo u 'Sokolu0 okupiti što veći broj stručnjaka kako bismo, kad stane rat, mogli odgovoriti zahtjevima Airbusa i Boeinga i kuća za koje smo nekad radili'', rekao je, između ostalog, Čović. 

  / Nekadašnji direktor Sokola u Večernjaku 1995. godine | Izvor: Facebook

     

 

Kopirati
Drag cursor here to close