Igranje papirima

HRS tvrdi: Vlada HNŽ inzistira izgradnji MHE na Buni

HRS navodi kako se u potpunosti se ignorira da je Agencija odbila zahtjev za izdavanje vodne suglasnosti, što smo iznad spomenuli.  
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 10. 2021. u 10:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada HNŽ i resorno ministarstvo inzistiraju na izgradnji MHE na Buni, objavila je Hrvatska republikanska stranka navodeći kako je to postalo ''više nego jasno'' nakon zadnjeg u nizu očitovanja na HRS-ove inicijative po pitanju onemogućavanja izgradnje MHE na Buni.

''Vlada HNŽ-a i resorno ministarstvo, ignorirajući sve dokumente koji brane bilo kakvu gradnju na rijeci Buni s razine grada Mostara i Agencije za vodno područje, i dalje u potpunosti podržavaju investitora i ne žele poništiti koncesiju'', navodi HRS.

Stranka podsjeća da je nakon inicijative HRS-a u gradskom vijeću grada Mostara, 25.svibnja, Odjel za gospodarske, komunalne i inspekcijske poslove isposlovao odbijanje urbanističke suglasnosti za izgradnju dvije MHE Buna 1 i Buna 2 te službeno od Odjela za urbanizam zatražio brisanje lokaliteta Buna 1 i Buna 2 iz prostornog plana kao područja izgradnje hidroelektrana.

''Zastupnik HRS-a Slaven Raguž u Skupštini HNŽ-a pokreće inicijativu prema resornom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da, slijedom Odluke gradske uprave Mostara, pokrene aktivnosti poništavanja koncesije za izgradnju MHE, pošto je postalo očigledno kako grad Mostar neće dopustiti bilo kakvu gradnju na rijeci Buni. Ministarstvo oteže s odgovorom, a u međuvremenu, dana 17.9.2021., Agencija za vodno područje Jadranskog mora ODBACUJE  zahtjev za izdavanje vodne suglasnosti za proizvodnju el. energije na lokalitetima koje je investitor odabrao za izgradnju MHE'', a navodi se u priopćenju.

Stranka dodaje kako na zadnjoj sjednici Skupštine HNŽ-a ministarstvo odgovara HRS-u kako „je nadležni organ za izdavanje suglasnosti Agencija za vodno područje“ i napominju „kako su provedene sve zakonom propisane procedure koje su prethodile izdavanju vodnih suglasnosti“.

HRS navodi kako se u potpunosti se ignorira da je Agencija odbila zahtjev za izdavanje vodne suglasnosti, što smo iznad spomenuli. Uz to, ministarstvo tvrdi kako „nema nikakvih saznanja“ o tome da je grad Mostar odbio urbanističku suglasnost za izgradnju MHE, iako je naš zastupnik uredno uz inicijativu priložio dokumentaciju iz grada Mostara i unatoč činjenici da je i Vlada HNŽ uredno, još u svibnju, dobila informaciju o tome.

''Prvu inicijativu o zaustavljanju izgradnje MHE na Buni HRS je pokrenuo još 2018. kada se ministar Donko Jović otvoreno tome usprotivio, rekavši kako će „učiniti sve da se do kraja njegovog mandata izgrade MHE na Buni“, u čemu je dobio podršku prisutnih zastupnika većina iz reda Kluba hrvatskog naroda (HDZ BiH i HDZ1990). Tada mu je poručeno kako će HRS, bez obzira na to što ima samo jednog zastupnika to spriječiti, što smo dosljednim radom u Skupštini i gradskom vijeću Mostara, a posebno pomažući maksimalno napore nevladinog sektora, uspjeli budući da smo isposlovali iznad spomenutu dokumentaciju. No, unatoč svemu izgleda kako ministarstvo i Vlada HNŽ inzistira na suludim tvrdnjama kako je „izgradnja MHE na Buni značajan gospodarski input koji ne samo da će donijeti prosperitet, nego i radna mjesta“, a nazivajući populističkim naše tvrdnje kako se ne radi ni o čemu drugome nego o pogodovanju stranačkim poslovnim partnerima koji ganjaju isključivo osobnu korist. HRS je ponovno na sjednici Skupštine uputio inicijativu za ukidanje koncesije za izgradnju MHE na Buni, a na prvoj sljedećoj sjednici zatražiti ćemo izglasavanje zaključka s kojim će se Vladi HNŽ naložiti raskidanje koncesijskog ugovora za izgradnju MHE na Buni, kao i javna rasprava o istoj u Skupštini. Vidjet ćemo tu „iskrenost“ vladajuće koalicije u očuvanju prirodnih bogatstava ili u očuvanju stranačko privatnih investicija'', stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close