Skidaju se rukavice

Borba za Bunske kanale | Investitor ne odustaje, lobiranja traju, moguća i podmićivanja

Investitor Hercegovina građevinsko zanatstvo i dalje ne odustaje od ideje da na zaštićenom području prirode izgradi dvije male hidroelektrane na Bunskim kanalima
Gospodarstvo / Ekologija | 19. 07. 2021. u 12:58 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''15 milijuna je u igri, rukavice se skidaju i sve je moguće, no od borbe za Bunske kanale ne odustajemo'', poručuje odlučno Oliver Arapović predsjednik Ekološke Udruge Majski cvijet, članice Koalicije za zaštitu rijeka Balkana, koja se godinama bori da sačuva ovaj hercegovački vodeni dragulj.

Naime, kako nam je pojasnio Arapović, investitor Hercegovina građevinsko zanatstvo i dalje ne odustaje od ideje da na zaštićenom području prirode izgradi dvije male hidroelektrane na Bunskim kanalima, te je angažirao tvrtku Sendo d.o.o Sarajevo da izradi novu studiju utjecaja na okoliš, s kojom lobiraju po mjesnim zajednicama da bi ostvarili svoj cilj.

''Investitor 'Hercegovina građevinsko zanatstvo' d.o.o. - Podružnica obnovljivi izvori Mostar je angažirao firmu iz Sarajeva, koja je radila studije utjecaja za one investitore koji su po srednjoj Bosni gradili male hidroelektrane, i ovih dana razgovaraju s predstavnicima mjesnih zajednica i lobiraju suglasnost. Hercegovina građevinsko zanatstvo je njih angažirala za izradu nove studije, pošto je odustao prošli izvođač. Habitat im je radio staru studiju, pa Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru s kooperantima, onda je ona dana jednom privatniku i on je odustao'', tvrdi Arapović.

Skidanje rukavica, podmićivanje...

Oni sada, pojašnjava, od lokalnih zajednica traže da predoče projekt tako da će lokalna zajednica imati boljitak od projekta.

''Mene su također zvali, ali neću istupati kao pojedinac jer sam član Koalicije za zaštitu rijeka pa ćemo se mi pismenom korespondencijom očitovati na njihov upit'', kaže Arapović.

Dodaje da u ovoj priči ne može se isključiti podmićivanje.

''Tu se svašta radi, lobira se… Kad se lobira skidaju se rukavice. 15 milijuna je u igri, a kada netko priječi toliki projekt, sve je moguće… Kada su mi u ministarstvu govorili ''ugradi se, bit će ti dobro'', znamo koliko je sati. Druga poražavajuća stvar koju su mi rekli je 'Arapoviću, što branite i zbog čega ne date graditi mini hidroelektrane, kad iz države svakodnevno odlazi desetine ljudi''', kaže Arapović, vidno iznenađen ovakvim stavom lobista.

S mjesnom zajednicom na Buni, pojašnjava nisu razgovarali, jer je tu postavljen čovjek koji uopće nije iz Bune, a kojeg je nametnuo bivši gradonačelnik kao povjerenika.

''Mi s njim kontakt imamo pismeno i nikad odgovor nismo dobili, niti ga imamo kome prijaviti. Ministarstvo uprave lokalne i samouprave njega ne može 'natjerati' da mi dostave odgovor po Zakonu o slobodi pristupa informacijama, jer je problem što nije usvojen županijski zakon'', kaže Arapović.

Gradonačelniče, gdje je zapelo?

Arapović je upitao i zašto Grad Mostar odnosno novi gradonačelnik Mario Kordić kupuje vrijeme investitorima, jer se Mini HE i dalje nalaze u Prostornom planu, te je upitao zašto gradonačelnik neće kao krovna izvršna osoba da podnese akt Gradskom vijeću, točnije da pošalje na usvajanje izmjenu prostornog plana Bune i Bunskih kanala koja je donesena 2012. godine pod sumnjivim okolnostima.

''Zašto opstruira i neće da nas primi, a od drugog mjeseca šaljemo upite'', zapitao je Arapović, dodajući da ima obećanje od vijećnika da će glasovati u korist Bune i Bunskih kanala kada se pred njima nađe izmjena prostornog plana.

Podsjetimo, Kordić je u lipnju ove godine izjavljivo da "neće preko noći nitko naparaviti Bunske kanale ili što već će se napraviti dolje, a da to neće znati, i za što mi ne trebamo izdati ili ne izdati nekakvu dozvolu", te da ne postoji pozadina u tome što još uvijek nitko nije održao sastanak s predstavnicima Ekološke udruge Majski cvijet.

Obećanja prije izbora

Podsjetimo, Ekološka udruga Majski cvijet dobila je početkom ožujka presudu Kantonalnog suda Mostara kojom su poništene odluke o vodnoj suglasnosti za izgradnju mHE na Bunskim kanalima zbog procesnih pogrešaka. Tada je Ekološka udruga Majski cvijet poslala otvoreno pismo na adrese 370 kandidata za vijećnike Gradskog vijeća Mostara na predstojećim lokalnim izborima.
''Grad Mostar 12 godina nije imao lokalnu vlast koja bi odlučivala o pitanju zaštite životne sredine što je i dovelo do brojnih propusta i neregularnosti. Smatramo da Gradsko vijeće u budućem sazivu ima ogromnu odgovornost I obavještavamo Vas da ćemo, ako za to bude potrebe, svoju borbu nastaviti i na međunarodnim sudovima kada iscrpimo sve pravne mogućnosti u Bosni i Hercegovini. Također, svjesni smo da svaki vijećnik u skladu sa svojim dužnostima i obvezama može/mora odgovorno obnašati ovo časno zvanje i djelovati u skladu sa interesima građana koje predstavlja i zato očekujemo da će podići glas protiv načinjenih neregularnosti i zauzeti se za zaštitu Bunskih kanala, spomenika prirode'', naveli su ranije članovi ekološke udruge ''Majski cvijet''.

Bitno je, smatra Arapović, naglasiti kako tada lokalni HDZ ni SDA nisu odgovorili ovoj udruzi.

Investitor se hvali da ima vodnu suglasnost

Također, Arapović je dodao da mu je i sam investitor rekao kako ima vodnu suglasnost, koju je dobio od Agencije za vodno područje Jadranskog mora.

''Moguće je da me investitor obmanjuje. On navodi da mu je produžena suglasnost od 2015. godine, nemam točne informacije ima li vodnu suglasnost, koju smo mu zadnji put oborili na sudu'', kaže Arapović.

Iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora za Bljesak.info su rekli kako je 'Hercegovina građevinsko zanatstvo' d.o.o. podnijela novi zahtjev, koji još uvijek nije odobren jer je u tijeku redovita procedura koja se mora provesti, bez obzira na ishod.

Lejla Kusturica direktorica Fondacije Atelje za društvene promjene - ACT sa sjedištem u Sarajevu koja se bori za zaštitu rijeka u BiH, apelira na građane i građanke da ne nasjednu na podvale investitora, zato što ''gdje god se napravi mala hidroelektrana, tamo više nema života''.

Majski cvijet nije sam

''Što god da se obećava to su 'šarene laže', što kažu 'trava više ne niče gdje oni zagaze'. Bunski kanali su biser BiH, zadnjih godinu dana cijeli svijet je doznao za njih i sve više i više ljudi dolazi da uživa u prizoru. Postoji puno boljih načina da budu zaštićeni i da lokalne zajednice imaju koristi od Bunskih kanala, nego da ih izbetoniraju stave cijevi i da se od naših para netko užasno bogati'', kaže Kusturica.

Voda ne može biti privatna,dodaje Kusturica, jer voda pripada svima nama.
 
''Bunski kanali najprije pripadaju toj lokalnoj zajednici i lokalne zajednice ne bi smjele dozvoliti da budu prevarene i da ustupe Bunske kanale jednom ili dva čovjeka. Majski cvijet je dio Koalicije za zaštitu rijeka i zajednički djelujemo. Majski cvijet nije usamljen u borbi ima podršku od Fondacije Akt, Fondacije Arhus centra, Eko akcije Centra za životnu sredinu i svih organizacija iz koalicije'', kaže Kusturica, poručujući da je ovo zajednička borba, jer ne postoji ispravan način da se izgrade minihidroelektrane.
Kopirati
Drag cursor here to close