Opa

Herceg: HNŽ će u petak dobiti prvi prostorni plan

Istaknuo je kako je usvajanje tog dokumenta preduvjet za kvalitetno gospodarenje prostorom i svim resursima, kao i za razvitak gospodarstva.
Gospodarstvo / Ulaganja | 25. 02. 2021. u 17:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i zastupnik u županijskoj skupštini Nevenko Herceg najavio je da će HNŽ na sjednici županijske skupštine u petak dobiti dokument Prostornog plana, što je, po njegovim riječima, temeljni preduvjet za razvitak gospodarstva.

''Iznimno me raduje što je taj zahtjevan posao završen i sutra na sjednici Skupštine očekujem konačno usvajanje Prostornog plana, kao temeljnog dokumenta prostornog uređenja Županije'' kazao je u izjavi za Fenu Herceg.

Istaknuo je kako je usvajanje tog dokumenta preduvjet za kvalitetno gospodarenje prostorom i svim resursima, kao i za razvitak gospodarstva.

''Prostor je kategorija od apsolutnog interesa zajednice koja ga koristi, bez obzira kako ta zajednica bila uređena i strukturirana. U prostoru se odvija naša egzistencija, u njemu su smješteni svi resursi, kako oni prirodni tako i radom čovjeka stvoreni. Prostor nema alternativu, tj. ne postoji rezervni prostor niti je prostor obnovljiv'', kazao je Herceg.

Istaknuo je, također, kako su za potrebe izrade Prostornog plana izvedena iscrpna istraživanja i izrađene studije o strukturi i prirodnim značajkama prostora HNŽ, kretanjima stanovništva, razvoju naselja, razvoju gospodarskih i društvenih djelatnosti, uključujući utjecaj toga razvoja u prostoru.

Ujedno, naglasio je kako su pri izradi Plana organizirane javne rasprave u okviru kojih su ponuđeni konstruktivni prijedlozi koji su ugrađeni u taj dokument.

''U ukupnom procesu izrade Prostornog plana želim osobito istaknuti ulogu Savjeta plana, kojega je formirala Vlada, a kojim sam rukovodio zajedno s resornim ministrom. Ta radna grupa je formirana od predstavnika svih jedinica lokalne samouprave, predstavnika županijskih ministarstva referentnih za izradu Plana, te je u njezin rad bilo uključeno i osam eksperata – stručnjaka, koji su većinom došli iz akademske zajednice'', kazao je Herceg.

Predsjednik županijske Vlade i županijski zastupnik dodao je da Prostorni plan otvoren dokument, koji će biti podložan revidiranju, dopunjavanju, noveliranju u kontinuitetu, kako to dinamika života društvene zajednice bude diktirala.

Kopirati
Drag cursor here to close