Taoci SDA i HDZ-a

HNŽ jedina županija bez vlade

Premijer i nekoliko ministara u tehničkoj vladi ujedno su i zastupnici u skupštini. Na sastanku Vlade predlažu proračun i bitne odluke, a onda kao zastupnici u Skupštini glasaju za vlastite prijedloge.
Vijesti / Politika | 25. 02. 2021. u 08:30 BHRT
Zašto je HNŽ nakon Općih izbora jedina županija u kojoj Vlada još nije formirana?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od dvije godine nakon Općih izbora, jedina županija u kojem Vlada još nije formirana je Hercegovačko-neretvanska. Iako je Županijska skupština formirana na vrijeme, Vlada ove županije još je u tehničkom mandatu. Određena očekivanja postojala su nakon sastanka Čović – Izetbegović vezanim, između ostalog i za formiranje Federalne vlade. Praksa je i dosad bila takva da su uspostava vlasti u ovoj županiji i na razini Federacije bili usko povezani, a tako je i ovaj put.

HDZ BiH i SDA sa 11 odnosno 8 mandata u Skupštini izborni su pobjednici u HNŽ. Očekivano je bilo da ove dvije stranke u najkraćem roku formiraju županijsku vladu. Premijer u tehničkom mandatu Nevenko Herceg imenovan je za mandatara i na tome je stalo. Iz HDZ-a najavljuju kako se vlada može formirati i bez SDA, dok iz SDA kažu kako bi formiranje vlasti bez njih bila politička avantura.

''Sporno je bilo to što je SDA na početku vezao formiranje vlasti na županijskoj razini sa federalnom tako da je došlo do blokade rada vlade i svega ostalog. Međutim kako su prošli lokalni izbori, kako se pozicije određenih stranaka stabiliziraju, tako se i vode pregovori i ne mora to biti nužno sa SDA, može biti sa SDP, SBB, može biti sa HRS, HDZ 1990 to je jedan potencijal od 22 ruke koji može odgovoriti izazovu'', kaže predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Stjepan Bošković.

''Mislim da je najveća odgovornost na mandataru da on dostavi imena kandidata za ministre i mislim da odavno ima prostor da to uradi, da zatraži konkretna imena za pojedine resore i da ta imena proslijedi skupštini HNŽ napotvrđivanje'', ističe zastupnik SDA u Skupštini HNŽ Amir Šelo.

Iako je iz HDZ-a najavljeno da će poziv na sastanke biti poslan prema svim strankama, SDP i HRS nikakav poziv nisu dobili. Predstavnici ovih stranaka krivcima za situaciju u kojoj se HNŽ nalazi ocjenjuju isključivo dvije najjače stranke.

''Dvije i plo godine od održavanja izbora nemamo županijsku vladu ali da vas napomenem da smo mi taoci odnosa HDZ i SDA i na državnoj i federalnoj razini i znamo da se u našoj županiji nikad nije formirala vlada, ako se nije formirala i federalna vlada, tako da ćemo vjerojatno ostat zarobljeni u njihovim odnosima možda čak do sljedecih izbora'', kaže predsjednik Županijskog odbora SDP-a HNK Ismet Lukić.

Vlada u tehničkom mandatu krši ustav BiH, kažu iz HRS-a. Premijer i nekoliko ministara u tehničkoj vladi ujedno su i zastupnici u skupštini. Na sastanku Vlade predlažu proračun i bitne odluke, a onda kao zastupnici u Skupštini glasaju za vlastite prijedloge.

''Mi imamo identičnu situaciju na razini Federacije gdje praktično Vlada radi u punom kapacitetu ali nisu implementirani rezultati izbora 2018., to je jedna protuustavna situacija koja ide na štetu građana ali je u interesu ove dvije stranke koje imaju tu ‘win win’ situaciju”, navodi predsjednik HRS-a Slaven Raguž.

Dok se primjerice u Županiji Sarajevo vlast mijenjala nekoliko puta od izbora, u HNŽ unatoč jasnijoj situaciji glede izbornih pobjednika, vlasti još nema. Uvjeti da se formira postoje odavno, ali ono čega nedostaje je politička volja i svijest da su izabrani zastupnici i ministri u službi građana a ne obratno.

Kopirati
Drag cursor here to close