Restriktivnije mjere

Čerkez: Pogoršanje epidemiološke situacije u HNŽ-u i ZHŽ-u

U kratkom periodu došlo je do značajnog pogoršanja epidemiološke situacije u pojedinim županijama Federacije BiH.
Vijesti / Flash | 25. 02. 2021. u 17:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez na današnjoj konferenciji za medije istaknuo je da će mjere za suzbijanje koronavirusa biti produžene zbog evidentnog rasta povećanja oboljelih od koronavirusa u nekoliko kantona u Federaciji BiH.

''U kratkom periodu došlo je do značajnog pogoršanja epidemiološke situacije, posebno u Kantonu Sarajevo, ali i u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Tuzlanskom Kantonu, što nas tjera na oprez. U posljednje vrijeme zabilježili smo drastično nepridržavanje mjera kod stanovništva. To je posebno bitno za Kanton Sarajevo u koji svakodnevno ulazi i izlazi veliki broj osoba. Smatramo da su mjere na snazi dostatne ali ukoliko ih stanovništvo poštuje'', naglasio je Čerkez.

Video: Čerkez: Federacija BiH ima kapacitet za više od 250.000 doza vakcina

Očekuje da će u Kantonu Sarajevo biti donesene restriktivnije mjere, a sličan scenarij očekuje i u drugim kantonima u kojima je zabilježen porast oboljelih. Navodi da je nepoštivanje mjera u posljednjem periodu, kao i slučajevi velikih okupljanja u ugostiteljskim objektima, dovelo do razmatranja ponovnog uvođenja rigoroznih mjera i eventualnih zatvaranja objekata.

Dodao je da unatoč svim ovim pokazateljima građani BiH ipak imaju razloga za optimizam jer naša zemlja ulazi tek u drugi val pandemije, dok neke druge zemlje Evrope bilježe ulazak u četvrti val, unatoč početku cijepljenja stanovništva.

Čerkez dodaje da Federalno ministarstvo zdravlja zajedno s DRC-om radi na kontroli zdravlja migranata, vrše se testiranja osoba smještenih u kolektivnim centrima, a 31 osoba je bila pozitivna na koronavirus.

''Slučajeva zaraze među migrantima možemo reći da je bilo relativno malo. Formirali smo izolacijske prostore, vršili smo monitoring i screening više od 60.000 ljudi, poboljšali uvjete za održavanje higijene u centrima, itd'', rekao je.

Na pitanje zašto Federacija BiH ne može samostalno nabaviti cjepivo po uzoru na entitet Republika Srpska, Čerkez je podsjetio da je putem COVAX mehanizma BiH bila među prvim zemljama koja je naručila 800.000 cjepiva koje je Federacija BiH platila, međutim zašto cjepiva nisu stigla pitanje je za više institucije države.

''Problem nabavke cjepiva je globalan i na globalnom nivou samo je 2.1 posto stanovništva primilo cjepivo. U nabavci cjepiva mora sudjelovati država, entiteti su u tome zakonski spriječeni. Kako je Republika Srpska uvezla određeni broj cjepiva ja ne znam, niti želim komentirati. Cjepiva koja dođu u BiH mora biti sigurna za stanovništvo i tu se mora uključiti država i diplomacija. Federacija je spremna da primi cjepiva i informacije koje su se pojavile u pojedinim medijima da mi nemamo hladni lanac su netočne. Federacija BiH u ovom trenutku može primiti više od 250.000 doza cjepiva'', naglasio je Čerkez.

Dodao je da očekuje da će Svjetska zdravstvena organizacija potvrditi da je Federacija BiH ispunila sve uvjete za nabavku cjepiva, te da ne vidi razlog zašto cjepivo kompanije AstraZeneca ne može biti dostavljena, pogotovo jer se radi o hladnom lancu koji već postoji u BiH.

''Ne radi se o ultra hladnom lancu kakav zahtijeva Pfizer, iako i za to cjepivo imamo sve kapacitete. Mi ne vidimo niti jedan razlog da najavljene vakcine ne budu dostavljene'', zaključio je Čerkez.

 

Kopirati
Drag cursor here to close