Autoceste FBiH

Gradimo novih 75 kilometara autoputa

Trenutno je aktivno sedam gradilišta za novih 40 kilometara autoceste na Koridoru 5C
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 02. 2023. u 15:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trenutno je aktivno sedam gradilišta za novih 40 kilometara autoceste na Koridoru 5C. Iz „Autocesta FBiH“ kazali su da ukupna vrijednost radova koji su u tijeku iznosi 1,20 milijarde KM.

''U ovoj godini će se započeti izgradnja novih 75 kilometara autoceste. Za sve radove je osiguran novi investicijski ciklus u vrijednosti od 3,6 milijardi KM. U razdoblju koje je pred nama planiran je početak gradnje kompletnog sjevernog dijela Koridora 5C, odnosno ukupno 50 kilometara, a usto ćemo realizirati ugovaranje dvije dionice na jugu, 14,5 kilometara od Mostara jug do Bune '' kazali su za Avaz iz ”Autocesta”.

Raspisani tenderi

Ono što je u ovom trenutku najvažnije, dodaju, jeste da su za dva najkompleksnija projekta na cestovnom Koridoru 5C tunel Prenj i Mostarsku obilaznicu raspisani tenderi i početak izgradnje planiran je za sredinu ove godine.

''Također, i brze ceste su postavljene kao prioritet na prostoru cijele Federacije BiH i, ukoliko se nastavi planiranom dinamikom, u 2023. godini 40 kilometara brzih cesta će biti u izgradnji'', najavljuju iz „Autocesta FBiH“.

Radovi na mostu Počitelj na Koridoru 5C trebao je biti završen u ožujku 2022. godine. Zatim je odobreno opravdano produženje roka, koje je isteklo početkom rujna prošle godine, i od tog datuma se izvođaču radova obračunavaju penali za kašnjenje.

Prema izvođačevim projekcijama, završetak kompletne dionice Počitelj – Zvirovići u dužini od 11,1 kilometar može se očekivati do kraja kolovoza ove godine.

Završna faza

Kada je riječ o dionici Vranduk – Ponirak, koja je ukupne dužine 5,3 kilometra, trenutno se radovi odvijaju na trasi na iskopu i zaštiti kosina.

''Tunel Vranduk je u završnoj fazi izgradnje, ugradnja ivičnjaka i priprema za tamponski sloj te završni radovi na galerijama predusjeka. Na trasi se trenutno izvode radovi na sektorima 2, 4 i 5, dok su, uslijed dostavljanja novih projektnih rješenja, na sektorima 1, 6 i 7 pripremni radovi u tijeku. Tek nakon što novi projekti budu revidirani te nadzorni organ izvrši evaluaciju izvođačevog prijedloga po tim projektnim rješenjima bit će poznat period izvršenja ovog ugovora za građenje'', naveli su iz „Autocesta FBiH“.

Kopirati
Drag cursor here to close