Rastu cijene, raste potražnja

Građani iz straha od gubitka vrijednosti novca spas vide u ulaganju u nekretnine

Unatoč skoku cijena, potražnja za stanovima raste. Uglavnom se kupuju stanovi između 30 i 50 kvadrata, često i prije početka gradnje, kažu u Agenciji za promet nekretnina.
Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 03. 2022. u 06:59 Bljesak.info
Poskupljenja građevinskog materijala nisu zaustavila gradnju

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poskupljenja građevinskog materijala, nekih vrsta i do 70 posto, utjecala su na rast cijene stanova u Banja Luci do 300 maraka po metru kvadratnom. Gradnju nisu zaustavila. Investitori, pak, ne misle da će ovakva situacija dovesti do kolapsa u sektoru građevinarstva, jer je potražnja u porastu. Najveći im je problem nedostatak radne snage i klauzula u ugovorima o korekciji cijena uslijed inflacije. Naročito je, kažu, poskupjelo željezo zbog obustave isporuke iz Ukrajine. Očekuju i novo poskupljenje do 20 posto.

„Primjer: željezo armaturno u ovoj godini skuplje za 20 do 25 posto, nešto mirnija situacija kod izolacionog materijala, ali i tu se pojavljuje poskupljenje, prije svega što svi proizvođači očekuju da će njihove ulazne sirovine poskupiti, pa poskupljuju i robu koja je na lageru“, objašnjava ekonomista Zoran Pavlović, za BHRT.

„Firme koje su gradile i zbog velike potražnje prodale su stanove u startu i potpisale ugovore i onda je došlo do rasta cijene repromaterijala, pa su investitori istrpili dio tereta“, kaže tajnik Udruženja građevinarstva u Gospodarskoj komori RS Mile Petrović.

Unatoč skoku cijena, potražnja za stanovima raste. Uglavnom se kupuju stanovi između 30 i 50 kvadrata, često i prije početka gradnje, kažu u Agenciji za promet nekretnina.

„Cijene su znatno u porastu. Tome je doprinijela i inflacija, poskupljenje građevinskog materijala. Raspon za staru gradnju je između 2.300 i 2.600 maraka po metru kvadratnom, a nova gradnja je do 3.500 maraka“, navodi stručna suradnica u Agenciji za prodaju nekretnina Nikolina Fržović.

Ni ekonomski analitičari ne mogu procijeniti kada će doći do stabilizacije cijena građevinskog materijala i cijena stanova. U skorijoj budućnosti sigurno neće.

„Činjenica je da je ova kriza doprinijela da slobodna novčana sredstva građani žele da preusmjere u sigurniji oblik vrijednosti u zlato, švicarske franke i kvadratni metar i imamo tražnju koja nije logična i nije u skladu sa životnim standardom i primanjima građana“, ističe Aleksandar Ljuboja, ekonomski analitičar.

Cijene u novogradnji su u prosjeku 3.500 maraka po kvadratu, a u užem centru grada i do 5.000 maraka. Inflacija ide na ruku investitorima, jer građani iz straha od gubitka vrijednosti novca spas vide u ulaganju u nekretnine.

Kopirati
Drag cursor here to close