Učinili su sve

Grad Mostar: Svi koji žele zatvaranje Deponije bit će spremni podržati novu okolišnu dozvolu

Iz Grada Mostara za Bljesak.info kazali su kako su s njihove strane uloženi veliki napori za potrebe ponovnog razmatranja izmjene ili prestanka važenja okolišne dozvole za Deponiju Uborak
Gospodarstvo / Ulaganja | 16. 02. 2024. u 13:29 M.Grabovac | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Revizija Studije za okolinsku dozvolu za potrebe ponovnog razmatranja izmjene ili prestanka važenja okolišne dozvole za Deponiju Uborak trebala bi biti gotova idući tjedan. Ukoliko se ona usvoji, Grad Mostar podnijet će zahtjev za novu okolišnu dozvolu kojom bi se trebalo krenuti s planom sanacije i zatvaranja postojeće deponije.

Početkom ove godine federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder usvojila je Izvještaj Interresorne radne grupe za potrebe ponovnog razmatranja izmjene ili prestanka važenja okolišne dozvole za Deponiju Uborak. S ciljem snimanja postojećeg stanja na Deponiji ranije je održano više radnih sastanaka s upravom Grada Mostara i Inicijativom 'Jer nas se tiče'.

Usvojene sve preporuke i svi zahtjevi 

Iz Grada Mostara za Bljesak.info kazali kako su s njihove strane uloženi veliki napori u pronalasku ovog rješenja.

''Usvojili smo sve preporuke interresorne radne skupine koje je formiralo Federalno ministarstvo okoliša i turizma kao i primjedbe i zahtjeve Inicijative 'Jer me se tiče', čak i one koje nisu imale logike. Kada predamo zahtjev za okolišnu dozvolu želimo da nitko nema argument protiv njega'', kazali su.

A glavne zamjerke inicijative, kako navode, bile su rok za zatvaranje postojeće deponije i odlaganje neke vrste opasnoga otpada na postojeću deponiju.

''U okolinskoj dozvoli stajalo je da će plan i prilagodba zatvaranja deponije biti za pet i više godina, zamjerka inicijative bio je upravo 'ovo više', a što smo mi uvažili. Druga zamjerka bilo je navodno odlaganje neke vrste opasnoga otpada, iako to uopće nije bio opasni otpad, s toga smo mi i to odbacili. To je otpad koji Grad Mostar svakako rješava na neki drugi način i nikada nije dolazio na deponiju. To je njima odmah objašnjeno, ali željeli su se osigurati i to izbaciti, što smo i učinili'', objasnili su iz Grada.

Rok od pet godina

Podrže li sve strane novu reviziju Studije, koja je prvi kamen spoticanja planu sanacije i zatvaranja deponije, saga o odlaganju otpada u Mostaru mogla bi u roku od pet godina napokon biti završena.

''Doveli smo priču do razine da je ona svima prihvatljiva. Ukoliko se i dalje netko bude žalio vjerujem da će imati problem da to obrani na sudu. U konačnici vjerojatno će i Sud uvidjeti da je sve ovo sada čisto, te da nema razloga da se okolinska dozvola vraća na ponovni postupak'', zaključuju iz Grada.

Ističu, cijlj je jasan, sanacija i zatvaranje deponije.

''Nama je cilj zatvaranje deponije i to se direktno navodi u ovom planu sanacije. Ne može se to tek tako samo zatvoriti, to je onda ekološka bomba. Treba prvo sanirati pa onda zatvoriti'', kazali su iz Grada te dodali: ''Svi koji žele da se zatvaranje deponije dogodi za najviše pet godina, bit će spremni podržati novu okolišnu dozvolu''.

Problem rješavanja i zatvaranja deponije Uborak već tri godine stoji na jednoj točki, čeka se pravovaljanost okolinske dozvole i plana prilagodbe, kako bi se pristupilo procesu sanacije. Iz Grada su zbog napravljenih ustupaka jako optimistični, smatraju kako ne postoji niti jedan argument da netko tko bude protiv.

Prema procjeni EBRD-a, navode iz Grada, projekt sanacije i zatvaranja deponije koštao bi 5 milijuna eura, s toga bi se išlo i na kreditiranje cijelog tog projekta za koje je od ove banke dobiveno zeleno svijetlo.

Kopirati
Drag cursor here to close