Potvrđeno za Bljesak

Mijenjaju se propisi nakon požara na 'deponiji guma' u Salakovcu

Ministarstvo građenja i prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanske županije za Bljesak.info je reklo kako su pokrenuli postupak izmjene...
Gospodarstvo / Flash | 05. 02. 2024. u 12:06 A. Zadro | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mijenjat će se propisi nakon požara na ''deponiji guma'' u Salakovcu sjeverno od Mostara, na kojoj vlasnik nije dozvoljavao potpuno gašenje požara.

Ministarstvo građenja i prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanske županije za Bljesak.info je reklo kako su pokrenuli postupak izmjene Odluke o zonama sanitarne zaštite i zaštitnim mjerama za izvorište Salakovac.

Postupak je pokrenut u dijelu koji se odnosi na nadležnost županijskog građevinskog inspektora, radi usklađivanja sa Zakonom o gradnji (''Narodne novine HNŽ'', br.4/13) i Uredbom o građevinama, odnosno zahvatima u prostoru od značaja za županiju (''Narodne novine HNŽ'', br. 4/05).

Podsjećamo, požar na ovoj lokaciji izbio je 15. studenog 2023. godine, a bio je aktivan nekoliko dana, no službama nije dozvoljeno potpuno gašenje požara. Sam požar se ugasio nakon što je vjerojatno sama materija izgorjela a mještani su prestali zvati vatrogasce nakon šest dana.

Vlasnik nije dozvolio gašenje

Vatrogasci su ranije imali pristup požarištu kako bi mogli požar staviti pod kontrolu, no vlasnik ovog objekta nije im dozvolio potpuno gašenje koje je bilo moguće samo ako se gume zatrpaju pijeskom.

Dugo vremena nakon toga institucije nisu znale tko je trebao reagirati i izreći sankcije, te tko snosi odgovornost za nemogućnost gašenja požara, jer je samim izgaranjem guma bio direktno ugrožen život i sigurnost građana.

Naknadno se saznalo i da se ova 'deponija' nalazi na vodozaštitnoj zoni izvora Salakovac, gdje je gradnja objekata ovakvog tipa zabranjena.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja HNŽ odgovorilo nam je kako su izvršili inspekcijski predmet na lokaciji Salakovac - poduzeće Ledi d.o.o. kada smo prvi put dobili službenu informaciju o nazivu firme.

''Inspekcijskim pregledom je utvrđeno da su objekti izgrađeni na lokalitetu Salakovac u nadležnosti jedinice lokalne samouprave, te je, dana 22.11.2023. godine, predmet dostavljen na nadležno postupanje Službi za inspekcijske poslove Grada Mostara'', rekli su nam tada iz Ministarstva.

Iz mostarske Službe za inspekcijske poslove za Bljesak.info su nam rekli kako su vratili akt Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja HNŽ, s potpisima šest urbanističko građevinskih inspektora.

Iz gradske inspekcije su tada rekli da vodozaštitna zona Salakovac, kao i ostale vodozaštitne zone ne spadaju u njihovu nadležnost.

Jesenka Mahinić, šefica službe nam je pojasnila kako uvidom u Odluku o zonama sanitarne zaštite i zaštitnim mjerama za izvorište Salakovac-Grad Mostar i Zaključak o usvajanju Elaborata o zaštiti izvorišta Salakovac; urbanističko građevinska inspekcija Grada Mostara nije stvarno nadležna za postupanje u predmetu koji su im iz Ministarstva dostavili. Iz tog razloga predmet im vraćaju.

Stroge zabrane

U pripremi za provođenje inspekcijskog nadzora, urbanističko-građevinska inspekcija razmatrajući zahtjev, izvršila je uvid u prostorno planske dokumente kao i u pregled katastarskog operata za k.o. Prigrađani, te je kako su rekli utvrđeno, da su građevinski objekti pobrojani u aktu zahtjeva Ministarstva locirani u granicama druge zaštitne zone izvorišta pitke vode Salakovac.

Za tu zonu vrijede stroge zabrane i ograničenja ljudskih aktivnosti, radi smanjenja rizika od zagađenja izvorišta ili drugih utjecaja koji mogu nepovoljno djelovati na izvorištu, na kvalitetu i zdravstvenu ispravnost vode.

Odlukom o zonama sanitarne zaštite i zaštitnim mjerama za izvorište Salakovac-Grad Mostar kako su nam rekli u gradskoj inspekciji, decidno su utvrđene nadležne inspekcije za provođenje nadzora u zaštitnom pojasu izvorišta. 

Bez dozvole

Inače, ranije smo iz Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ, dobili informaciju kako od njihovog ministarstva sporna 'deponija' nikada nije zatražila okolišnu dozvolu. Slijedom navedenoga,pojasnili su ako isti posluje na navedenoj lokaciji riječ je o nelegalnom objektu, pojašnjavaju.

''Riječ je o nelegalnom objektu u smislu odredbi Pravilnika o izdavanju dozvole za aktivnosti male privrede u upravljanju otpadom (''Službene novine FBiH'', broj 9/05) kojim se ''uređuje postupak izdavanja dozvole za aktivnosti male privrede u upravljanju otpadom (u daljnjem tekstu: dozvola), utvrđuju aktivnosti male privrede za koje nije potrebno pribavljanje dozvole i uvjeti uz čije ispunjenje nije potrebno pribavljanje dozvole'' (članak 1. Pravilnika)'', navode iz Ministarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close