Pogodnost investitorima

Grad Mostar donio Odluku o povlaštenim uvjetima gradnje u ruralnim područjima grada

Odluka donesena u cilju ostvarivanja pogodnosti investitorima koji su registrirani za obavljanje djelatnosti iz oblasti hotelijerstva, ugostiteljstva, preradom voća i povrća, skladištenja robe te zdravstvene djelatnosti sa smještajem za starije osobe
Gospodarstvo / Ulaganja | 20. 05. 2022. u 09:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Grad Mostar donio je Odluku o povlaštenim uvjetima gradnje i pogodnostima obavljanja djelatnosti u ruralnim područjima Grada Mostara. 

Iz Grada su kazali kako je Odluka donesena u cilju ostvarivanja pogodnosti investitorima koji su registrirani za obavljanje djelatnosti iz oblasti hotelijerstva, ugostiteljstva, preradom voća i povrća, skladištenja robe te zdravstvene djelatnosti sa smještajem za starije osobe ili osobe sa invaliditetom koji na njegovom području započinju izgradnju poslovnog objekta.

Ističe se kako pravo na ostvarenje pogodnosti imaju samostalni poduzetnici i poduzeća koja u svrhu obavljanja osnovne djelatnosti započinju izgradnju poslovnog objekta, vrše dogradnju postojećih objekata ili uzimaju u zakup poslovni objekt na području Grada Mostara u četvrtoj, petoj i šestoj zoni gradskog građevinskog zemljišta.

"Pogodnosti koje će investitor imati temeljem ove Odluke odnose se na refundiranje troškova plaćanja taksa i naknada koje su propisane gradskim odlukama i to taksa na svaku istaknutu firmu za razdoblje od tri godine od dana izdavanja odobrenja za rad, gradske administrativne takse i naknade koje su propisane Odlukom o gradskim administrativnim taksama s tarifom administrativnih taksi i komunalna naknada za razdoblje od tri godine od dana izdavanja odobrenja za rad", objasnili su iz Grada Mostara.

Također, navodi se kako će ovom Odlukom investitor ostvariti pravo na refundaciju naknade po osnovnu prirodnih pogodnosti – renta, a zavisno od broja zaposlenih radnika, u roku od jedne godine od dana dobivanja upotrebne dozvole.

"Od 1 do 10  zaposlenih iznosi 30 posto, od 11 do 30 zaposlenih iznosi 50 posto, od 31 do 50 zaposlenih iznosi 75 posto i preko 50 zaposlenih iznosi 99 posto", ističe se u priopćenju.

Pogodnost investitorima bit će realizirana kroz refundaciju od strane Grada Mostara, na ime sredstva uplaćenih po osnovu taksi i naknada u tijeku realizacije investicije.

Iz Grada su još kazali da investitor mora imati najmanje 50 posto stalno zaposlenih s područja Grada Mostara kako bi ostvario pravo na refundaciju sredstava.

Na temelju utvrđenih kriterija, uvidom na  mjestu događaja i na osnovu priloženih dokaza, Povjerenstvo Grada Mostara će provjeravati ispunjenost uvjeta za ostvarivanje prava na refundaciju uplaćenih taksi i naknada.

Osim ispunjenosti uvjeta predviđenih Odlukom, iz Grada poručuju kako Povjerenstvo ima obvezu putem nadležnih inspekcijskih i drugih organa izvršiti provjeru posluje li investitor u skladu s važećom zakonskom regulativom.

Oni investitori koji vrše izgradnju ili dogradnju poslovnog objekta pogodnost mogu koristiti u razdoblju od 18 mjeseci od trenutka dobivanja uporabne dozvole, a investitori koji obavljanje djelatnosti započinju u iznajmljenom poslovnom prostoru, pogodnost mogu koristiti u razdoblju od 12 mjeseci od trenutka potpisivanja ugovora o zakupu prostora.

Evidencija o korištenju pogodnosti i nadgledanje primjene ove Odluke u nadležnosti je  Službe za gospodarstvo Grada Mostara, a jednom godišnje Gradsko vijeće Grada Mostara bit će informirano o realizaciji pogodnosti za investitore i učincima Odluke u vezi porasta broja zaposlenih, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close