Deponija Uborak

GI ''Jer nas se tiče'': Besmislena tužba Grada Mostara protiv građana konačno povučena

Odlučno i dalje nastavljaju svoju borbu protiv nelegalne deponije Uborak.
Gospodarstvo / Ulaganja | 07. 10. 2021. u 21:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Građanske inicijative „Jer nas se tiče“ u priopćenju za javnost istaknuli su da, nakon što ih je Grad Mostar uvjetovao povlačenjem tužbe prema Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i tražio podršku Planu prilagodbe koji podrazumijeva rješenje problema deponije na Uborku „za 5 ili više godina“ te ponudio povlačenje tužbe protiv svojih građana, nisu pristali ni na kakve ucjene Grada Mostara, te odlučno nastavljaju svoju borbu protiv nelegalne deponije Uborak.

''Očigledno je bilo da su gradske vlasti željele izvršiti pritisak na Građansku inicijativu, zbog, za njih važnog Plana prilagodbe, ali vjerojatno nisu očekivali da se građanska inicijativa neće povući i pristati na ucjenu, iako bi tužba od 700 000 KM protiv njih bila povučena. To je rezultiralo, čini se disbalansom snaga, te je Grad Mostar, zajedno sa svim tužiteljima, danas iznenada povukao tužbu prije zakazane rasprave na Sudu'', kazali su.

''Tužitelji su podneskom prije rasprave koja je trebala biti održana danas u 13 sati, obavijestili Sud kao i Građansku inicijativu „Jer nas se tiče“ da vrše povlačenje tužbe, te je nakon suglasnosti građanske inicijative s povlačenjem, Sud donio rješenje kojim se vrši povlačenje tužbe'', izjavila je odvejetnica Građanske inicijative „Jer nas se tiče“ Šemsa Droce.

Iz Građanske inicijative navode da je tužba svakako bila besmislena i da je Grad trebao pronaći hitno rješenje za izmještanje nelegalne Deponije Uborak koja šteti građanima, umjesto napora da obezvrijedi aktivnosti građanske inicijative ili im nanese štetu.

''Činjenica je da bi tužba Grada Mostara koja je pokrenuta protiv nas završila u našu korist. Grad Mostar je od samog početka trebao da sa nama gradi konstruktivan dijalog umjesto da diže tužbe protiv nas ili da nas ucjenjuje'', izjavio je Omer Hujdur, predstavnik grupe.

Iako ovaj put nije bilo ucjenjivačke politike prema građanskoj inicijativi prije povlačenja tužbe, navode, Grad Mostar sada želi nastaviti pregovore oko povlačenja tužbe Građanske inicijative protiv FMOIT-a i Plana prilagodbe čime su stavili do znanja šta je prioritet Grada Mostara.

''Moguće je da iz gradskih službi očekuju povlačenje tužbe Građanske inicijative u znak zahvalnosti što je Grad povukao svoju tužbu, ali Građanska inicijativa sigurno neće pristati na aktualni Plan prilagodbe koji će možda riješiti problem deponije Uborak za 5 godina, ili možda nikad prema nedavnim riječima gradonačelnika Mostara'', poručili su.

Kopirati
Drag cursor here to close