Nema hladni lanac za ruske

Federacija BiH se okreće kineskim cjepivima

Federacija BiH nema spreman hladni lanac za Sputnik V.
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 03. 2021. u 20:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se postojeće mjere produljuju, svi se pitaju hoće li entitet Federacija BiH konačno krenuti u proces nabave cjepiva. Entitetski Premijer potpisao je pismo namjere za pola milijuna doza kineskog cjepiva - Sinovac, a bit će zatraženo i još pola milijuna doza proizvođača Sinofarm, saznaje N1.

Doznaju i kako Federacija BiH nema spreman hladni lanac za Sputnik V. 

Nove provjere pred Federalnim zavodom za javno zdravstvo nakon što su iskazane potrebe Federacije u iznosu od 2,5 milijuna cjepiva. Sada su problem hladni lanci za rusko cjepivo, pa bismo najbrže mogli do kineske. Po 500 tisuća doza Sinovaca i Sinofarma predviđeno je pismima namjere.

“Zašto smo se mi opredijelili za Sinovac i Sinofarm u ovako većim količinama. Naravno da bismo mi voljeli odmah naručimo milijun, milijun i po Pfizera. Na Pfizer se čeka i do šest mjeseci dok Sinovac i Sinofarm postoji mogućnost da dobijemo u roku od mjesec dana'', kazala je Edita Đapo, ministrica turizma i okoliša FBiH.

Konačnu potvrdu da Federacija nije država i da ne može u direktne pregovore s Pfizerom dobili su od ove kompanije, a moguće je da na pisma namjere isto odgovore i kineski proizvođači. Pregovarački tim Vlade kaže Đapo, saznao je i za direktne pregovore sarajevskog kantona.

''Mi smo se htjeli udružiti da kažemo mi ćemo platiti sva cjepiva za KS, da kažemo naručite puno više količina pošto ste vi već vodili pregovore, da ne idemo mi sad od nule. No, izgleda da će to morati obratiti Vijeću ministara da konačno počnu raditi svoj posao jer ono što je Vlada Federacije izgubila a i građani je dragocijeno vrijeme'', kazala je Đapo.

Govoreći o vremenu – kompanija Pfizer je prije 26 dana odgovorila kada je istakla da komunicira jedino sa državom. Bilo je to jasno iz pisma upućenog sudionicima u okviru COVAX mehanizma:

''Pfizer nije uspostavio direktni sporazum o opskrbi s Bosnom i Hercegovinom, budući da su ugovori o opskrbljivanju na snazi s UNICEF-om, Pfizer je zatražio da razgovara o ovim točkama direktno s Bosnom i Hercegovinom.''

Vrijeme je ono čega bolesni nemaju. Vakcine, gužve, nedostatak lijekova sve su to brige kojima su bh. građani izloženi, navodi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close