Vjerovali ili ne

Novalić: Vlada FBiH radi 24 sata dnevno da nabavi cjepiva

Novalić je danas putem videolinka razgovarao s kantonalnim premijerima s ciljem prevazilaženja teške situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa.
Vijesti / Flash | 29. 03. 2021. u 18:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenik premijera FBiH Vesko Drljača održali su danas, putem videolinka, sastanak s kantonalnim premijerima, a s ciljem definiranja zajedničkih aktivnosti i mjera na saniranju pogoršane epidemiološke situacije izazvane koronavirusom u cijeloj Federaciji.

Premijer Novalić informirao je kantonalne premijere da je nabavka cjepiva za građane u FBiH prvi prioritet u radu Vlade FBiH, te da na tom pitanju radi 24 sata dnevno.

''Obavili smo razgovore s veleposlanstvim SAD, Kine i Rusije, ali i s drugim veleposlanstvima čije zemlje proizvode cjepivo. Dobili smo određene informacije i instrukcije, te smo već u Kinu uputili tražena pisma, kao i zahtjeve, kako bi direktno ušli u proces nabavke cjepiva. S obzirom na to da Pfizer i dalje inzistira na pregovorima direktno s državom, hitno ćemo zatražiti od Vijeća ministara BiH, da se država odmah uključi u pregovore za potrebe nabavke cjepiva za Federaciju. Uključili smo i ostale mehanizme, poslali i na druge adrese pisma i zahtjeve, a nismo odustali ni od nabavke cjepia Sputnik V. U naredna dva do tri dana očekujemo makar jedan pozitivan odgovor'' naglasio je premijer Novalić.

Na sastanku je prezentirana i informacija o epidemiološkoj situaciji u FBiH, na dan 29. ožujka. Prema podacima iz informacije na nivou FBiH sedmodnevna incidenca iznosi 344 slučaja na 100 tisuća stanovnika, a najviša je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskom (778), Zapadnohercegovačkom (757) i Bosansko-podrinjskom kantonu (716). Tjedni indikatori, pored ostalog, pokazuju da je u FBiH broj novih potvrđenih slučajeva povećan za 13,5 posto, a broj hospitaliziranih pacijenata za 5,6 posto.

Kantonalni premijeri prezentirajući nove podatke o epidemiološkoj situaciji u kantonima ukazali su na povećan broj hospitaliziranih pacijenata s težom kliničkom slikom. Pozdravili su poduzete aktivnosti Vlade FBiH na nabavci cjepiva prezentirane na današnjem sastanku.

Rezimirajući upućene prijedloge i preporuke, konstatirano je da je neophodno produžiti postojeće epidemiološke mjere, te pojačati nadzor nad njihovim provođenjem. Zaključeno je da se i s današnjeg sastanka uputi Vijeću ministara BiH zahtjev za pojačanom kontrolom granica, shodno pogoršanoj epidemiološkoj situaciji, te neophodnost uvođenja testa, posebno radi predstojećih vjerskih praznika. Bit će upućen i zahtjev da konačno profunkcionira Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje s ciljem ujednačavanja mjera na cijelom prostoru BiH. Također, premijeri Federacije i kantona suglasni su da Vlada FBiH zatraži od Vijeća ministara BiH hitno pokretanje aktivnosti prema proizvođaču Pfizer, koji inzistira i prepoznaje u komunikaciji jedino državu, a za nabavku 500.000 cjepiva ovog proizvođača za potrebe Federacije.

Povodom predstojećih vjerskih blagdana premijeri u Federaciji su zaključili da će premijer Novalić u njihovo ime uputiti pismo vjerskim zajednicama u BiH s molbom  da se poduzmu i dodatne neophodne aktivnosti, te apeli prema vjernicima s ciljem poštivanja mjera u vrijeme pogoršane epidemiološke situacije.

Na prijedlog premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića, s obzirom na  povećan broj oboljelih migranata na području tog kantona, zatražit će se od Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva predlaganje i dodatnih mjera kako bi se suzbilo širenje virusa uzrokovano uglavnom njihovim kretanjem.   

Inače, današnji sastanak održan je u skladu s dogovorom od prošlog tjedna s ciljem prevazilaženja teške situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, te harmonizacije i zajedničkog djelovanja u FBiH, a kojem su prisustvovali i kantonalni ministri zdravstva. Naredni sastanak premijera u FBiH bit će održan u utorak, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close