Podrška

Uspješna poduzetnička avantura uz pomoć EU sredstava

''Zahvaljujući podršci Europske unije i Lokalnog partnerstva Prijedor, upustila sam se u poduzetničku avanturu i već sada sam vlasnica poljoprivrednog gazdinstva, koje se bavi plasteničkom proizvodnjom sezonskog povrća.
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 07. 2021. u 18:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poduzetništvo je ključna osobina za razvoj lokalnih gospodarstava. Kao rezultat, Europska unija u suradnji s Međunarodnom organizacijom rada (ILO) podržava uspješne poduzetnike, s posebnim fokusom na mladim osobama i ženama.

Jedna od tih je Tijana Babić iz Prijedora, čime se otvaraju mogućnosti za nova radna mjesta, priopćeno je iz Međunarodne organizacije rada (ILO).

Poduzetnička avantura

Suočena s teškim životnim okolnostima, Babić je pokušavala pronaći posao koji joj neće omogućiti samo egzistenciju, nego i priliku da se bavi poslom koji voli. Iako se njena obitelj tradicionalno bavi poljoprivredom, odluku nije bilo lako donijeti, imajući u vidu specifičnosti ove djelatnosti i neizvjesnost poslovanja. Međutim, nakon pohađanja programa osposobljavanja za plasteničku proizvodnju, u sklopu lokalnog partnerstva za zapošljavanje u Prijedoru, Babić je odlučila početi novo životno poglavlje.

''Zahvaljujući podršci Europske unije i Lokalnog partnerstva Prijedor, upustila sam se u poduzetničku avanturu i već sada sam vlasnica poljoprivrednog gazdinstva, koje se bavi plasteničkom proizvodnjom sezonskog povrća. Proizvode plasiram na lokalnom tržištu, djelimično direktno krajnjim korisnicima, a ostalo u suradnji s maloprodajnim objektima u gradu. Broj kupaca je u porastu, naročito u razdoblju pandemije, zbog izražene potražnje za domaćim poljoprivrednim proizvodima'' - naglašava ova mlada poduzetnica.

Uvidjevši potrebu boljeg organiziranja malih proizvođača, Babić je preuzela vodeću ulogu u procesu osnivanja lokalne zadruge poljoprivrednih proizvođača ''Agro-Prijedor'', koja će uskoro započeti s radom.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje u Prijedoru, koje je nastalo zahvaljujući podršci Europske unije i ILO-a pruža podršku različitim ranjivim grupama nezaposlenih osoba na lokalnom tržištu rada. U centru pažnje su formalni programi osposobljavanja za deficitarna zanimanja i poslove gdje je nedostatak vještina u lokalnom gospodarstvu najočigledniji. Sudjelovanje u programima osposobljavanja je svojevrsna ''nova šansa'' za nezaposlene osobe.

Lokalno partnerstvo

Lokalno partnerstvo iz Prijedora zadnjih deset godina je izgradilo jaku bazu referenci u koje ubraja projekte koje su proveli Agencija PREDA, Grad Prijedor, Zavod za zapošljavanje RS-a, te druge institucije i organizacije. Glavni stub partnerstva je Vijeće za obrazovanje i zapošljavanje grada Prijedora, kojeg čine ključne institucije i donositelji odluka vezanih za tržište rada.

Lokalno partnerstvo Prijedor je jedno od 19 lokalnih partnerstava koja su uspostavljena u sklopu prve faze projekta ''Lokalna partnerstva za zapošljavanje'', a koji je proveden u cijeloj BiH, te koji je Europska unija financirala s četiri milijuna eura.

Nova faza ovog projekta, za koju je Europska unija izdvojila dodatnih četiri milijuna eura, otvara mogućnosti za nove ideje i prilagodbu ovog mehanizma djelovanja na lokalitetima gdje ne postoji ozvaničena alijansa ključnih aktera na tržištu rada. Osnovni cilj podrške je aktivacija i integracija nezaposlenih osoba na tržište rada u skladu sa specifičnim potrebama poslodavaca.

Kopirati
Drag cursor here to close