Da ili ne

Države u regiji šalju vojsku na granice, šta čeka BiH?

Već odavno je poznat stav Milorada Dodika, člana Predsjedništva da na granicama ne želi Oružane snage BiH. To se prvenstveno odnosi na istočnu granicu prema Srbiji.
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 03. 2020. u 21:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko migranti iz Turske uspiju doći na teritoriju Balkana, Bosna i Hercegovina nema plan za eventualni novi migrantski val. U ovom trenutku jedino je upućen zahtjev prema Vijeću ministara BiH za održavanje hitne sjednice u vezi s ovim pitanjem. Međutim, ministar sigurnosti Fahrudin Radončić poručuje kako država neće moći izdržati eventualni novi migrantski val, a rješenje bi bila vojska na granici. Međutim, o tome nema suglasnosti u Predsjedništvu BiH, prenosi N1.

Već odavno je poznat stav Milorada Dodika, člana Predsjedništva da na granicama ne želi Oružane snage BiH. To se prvenstveno odnosi na istočnu granicu prema Srbiji. Međutim, ministar sigurnosti Fahrudin Radončić kaže da u slučaju migrantskog vala, vojska može pomoći, logistikom, opremom.

"Nužda zakon mijenja. Mislim da mi imamo legitimno pravo da u obrani svog suvereniteta, svog načina života, svojih građana iskoristimo sve potencijale. Ukoliko druge zemlje na svoje granice postavljaju svoje vojske, ne vidim ni jedan razlog da to ne uradi i BiH", zaključuje Radončić.

Nijemo Predsjedništvo

O vojsci na granici iz ureda predsjedavajućeg i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine nijemi na upite novinara N1, šta u slučaju novog vala migranata. Susjedi s druge strane, uveliko razmišljaju o raspoređivanju vojske.

"Vojska ima operativne planove i namjenski organizirane snage koje bi se po odluci aktivirale u pograničnim područjima, istok, centar, sjever, more i u zrak. U prvoj fazi bit će spremno 2.500 vojnika, a mogu se mobilizirati i više ovisno o odluci političkih struktura", navodi viceadmiral Robert Hranj, OS Hrvatske.

"Jedan modalitet suradnje ukoliko bi trebala dodatna potpora, dodatno ljudstvo za izravno postupanje da se integriraju policajci u timove vojske. Na svaki tim po jedan policajac, na tri-četiri vojnika po jedan policajac, koji bi na taj način onako najbolje iskoristiti i povećati doseg naših snaga sigurnosti i osigurati da se može postupati po pravilima prema ilegalnim migrantima", dodaje Jan Ivanjek, vojni analitičar iz Hrvatske.

"Bude li potrebe i bude li bilo tko pomislio da Srbija treba postati nekakav parking za migrante ili bilo što slično, pokazat ćemo da se to neće dogoditi i na vrlo rezolutan, jasan i nedvosmislen način naši državni organi neće dozvoliti ulazak na teritoriju Republike Srbije", tvrdi Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Neusuglašeno Vijeće ministara

U BiH Vijeću ministara na predstojećoj izvanrednoj sjednici raspravlja o informaciji o migrantskoj krizi, bez usuglašenog plana.

"To je problem s kojim se ne susreće samo BiH. Vidimo kako to drugi rješavaju. Ne treba izmišljati toplu vodu. Hrvatska će vjerojatno izvesti vojsku i zaustaviti to i zadržati te migrante u Bosni. Mi trebamo reagirati na sličan način, imamo vojsku, trebamo povećati broj policajaca na granicama. Ne može jedan policajac pokrivati desetine kilometara granice", poručuje Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

BiH ima više od 1.500 km svoje granice. Od toga samo na istočnu granicu, koja bi bila pod najvećim udarom novog migrantskog vala, otpada više od 350 km. Dvije tisuće je pripadnika Granične policije i nisu svi na granicama. Nedostaje njih 1.200 kako bi se aktivnosti koliko toliko normalno sprovodile, jer u ovom trenutku jedan granični policajac pokriva 25 km graničnog pojasa.

Koliko situacija može postati ozbiljna, govori i izjava veleposlanika Turske u našoj zemlji Halduna Koca koji kaže da Turska ne tjera ni jednog migranta iz zemlje, već svojevoljno napuštaju Tursku prema zemljama gdje žele otići. Što znači, BiH je na njihovom putu.

"U narednom periodu očekujemo konkretniji i zajednički stav i još najvažnije podjelu tereta. Dok smo domaćini za oko četiri milijuna migranata, očekuje nas prihvaćanje dodatnih milijun i pol i u postojećim uvjetima, to je veoma teško", ističe Koc.

Operativno, BiH mora imati plan kako dočekati eventualno novi migrantski val. Briga je mnogo, a plana još uvijek nema, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close