Projekt

Dom zdravlja Mostar dobio donaciju zaštitne opreme

Paket zaštitne opreme uključuje zaštitna odijela, kape, rukavice, maske, zaštitu za obuću, te sredstva za dezinfekciju ruku.
Gospodarstvo / Ulaganja | 15. 05. 2020. u 12:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom zdravlja Mostar dobio je donaciju zaštitne opreme u okviru projektne organizacije ''ProSes''. Radi se o projektu jačanja sestrinstva koji se već duže vrijeme provodi u BiH, a financira se sredstvima Vlade Švicarske.

Paket zaštitne opreme uključuje zaštitna odijela, kape, rukavice, maske, zaštitu za obuću, te sredstva za dezinfekciju ruku. 

Inače, projekt jačanja sestrinstva u BiH je osigurao pomoć u vidu zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava za patronažne sestre u 16 domova zdravlja.

Organizirat će se i edukacija o specifičnim postupcima u vrijeme epidemije te psihološka podrška za medicinske sestre.

Značaj usluga koje pružaju medicinske sestre/tehničari je tijekom pandemije COVID-19 postao očigledniji nego ikada prije. Blizu 300 patronažnih sestara/medicinskih sestara-tehničara obiteljske medicine u zajednici u 16 općina koje podržava Projekt jačanja sestrinstva u BiH (ProSes), nastavljaju u kućnim posjetama pružati usluge svojim pacijentima, prvenstveno najugoženijim osobama. Da bi mogli nastaviti raditi u punom kapacitetu tijekom postojeće krize, neophodna im je adekvatna zaštita.

ProSes je osigurao jednokratnu pomoć u vidu zaštitne opreme u vrijednosti od 64.225 KM za patronažne sestre u 16 domova zdravlja sa kojima ima uspostavljenu suradnju, i to u Banja Luci, Bijeljini, Brčkom, Doboju, Derventi, Livnu, Mostaru, Odžaku, Stari Grad Mostar, Orašju, Prijedoru, Prnjavoru, Tomislavgradu, Tuzli, Zenici i Vitezu.

Pored toga, projekt je nabavio i zaštitne vizire koje je besplatno izradio Univerzitet u Zenici (uz podršku USAID-ovog programa ''Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative'' (BHRI)” koji implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM)).

Sva oprema bit će isporučena domovima zdravlja od 15-22. svibnja 2020.godine.

I pored uloženog truda i doprinosa nadležnih institucija, postoji potreba za dodatnom zaštitnom opremom, jer svaka kućna posjeta zahtijeva korištenje novog kompleta opreme da bi se spriječilo potencijalno prenošenje virusa iz jednog u drugo domaćinstvo ili u dom zdravlja.

Adekvatnom zaštitom medicinskih sestara spriječava se mogućnost njihovog inficiranja i oboljevanja, koje bi moglo dovesti do toga da nema dovoljno zdravstvenih radnika da se brinu o potrebama stanovništva.

Pandemija COVID-19 je novo iskustvo za zdravstvene radnike. Zbog toga, patronažnim sestarama će biti osigurana edukacija putem video materijala i online obuke. Onima koji su iskazali potrebu, u narednom periodu pružiti će se i psihološka podrška u saradnji sa Projektom mentalnog zdravlja u BiH.

Projekt jačanja sestrinstva u BiH od 2012. godine intenzivno pruža podršku relevantnim partnerima u oblasti regulisanja sestrinske profesije, standardizacije usluga, obrazovanja medicinskih sestara i jačanja strukovnih udruženja. Projekt financira Vlada Švicarske a provode Fondacija fami (BiH) i Ženevske sveučilišne bolnice, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close