Naše društvo

Čuli smo nevjerojatne stvari: Ako je samo pola ovoga istina …

Udruga Futura, ispred Mreže Naše društvo, podnijela je kaznene prijave SIPA-i, Tužiteljstvu HNŽ i MUP-u HNŽ - Odjelu za gospodarski kriminal, protiv pet osoba koje ''potpišu i sudjeluju u potrošnji svake marke proračuna''
Gospodarstvo / Ulaganja | 17. 01. 2019. u 12:25 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kroz tri primjera smo prikazali načine na koje se otimaju novci građana Mostara iz oblasti komunalne djelatnosti. Jedan je uvećavanje faktura, drugi je naplata faktura za fiktivni posao, dakle za posao koji nije nikako urađen i treći primjer jeste primjer gdje se čitav proces fingira'', rekao je to Marin Bago, na kofreneciji za medije, predstavljajući rezultate saznanja analize ključnih dokumenata i računa vezanih za komunalne djelatnosti u Gradu Mostaru.

Zbog ovih saznanja Udruga Futura,  ispred Mreže Naše društvo, podnijela je kaznene prijave SIPA-i, Tužiteljstvu HNŽ i MUP-u HNŽ - Odjelu za gospodarski kriminal, protiv pet osoba koje ''potpišu i sudjeluju u potrošnji svake marke proračuna vezane za komunalne djelatnosti''.

''Prijave smo podnijeli protiv gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, njegovog zamjenika i šefa financija Izeta Šahovića, šefa odjela za komunalno Omera Pajića, šefa odjela za zelene površine Stjepana Šaravanje i direktora JP Komunalno Esada Pobrića. To su osobe koje potpišu i koje sudjeluju u potrošnji svake marke proračuna vezane za komunalne djelatnosti'', rekao je to Bago za Bljesak.info.

Na konferenciji za medije je istaknuto kako ovo nisu sva kršenja koja se odvijaju, nego samo po primjeri navedeni za svaku oblast vezani za nepoštivanje zakona iz komunalne djelatnosti.

''Prvi smjer u kojem smo išli jeste da postoje zakonom određeni dokumenti, te se bez ikakvog plana i programa novci troše. Drugi smjer kaznene prijave je nekompetentnost komunalnih poduzeća koji na papiru imaju 190 ljudi, a na terenu ih ima petnaestak i oni nemaju ni ljudskih ni tehničkih kapaciteta da čiste grad i održavaju ga svakodnevno. Po zakonu se mora potpisati ugovor sa poduzećem koje je to u stanju, koje ima ljudske i tehničke kapacitete. Međutim, ovdje to nije slučaj. Jednostavno se fingiraju poslovi, ili jako skuplje naplaćuju oni urađeni, te se izmišljaju nepostojeći poslovi'', rečeno je danas u Mostaru.

Na ovaj način, kako je istaknuto, se izvlači novac građana i pored toga ''oni ga ne mogu čitavog potrošiti koliko Grad ima predviđeno za komunalne djelatnosti''.

''Mi bismo po svim standardima morali bit najuređeniji grad u roku od šest mjeseci. Nije to dugoročna priča. Grad ima desetak milijuna godišnje za program zajedničke komunalne potrošnje, to je zaista velik novac za koji mi možemo grad pretvorit u lijepo mjesto za život, na visokoj razini i kvalitete i kulture življenja. Međutim, smatramo da ovih pet ljudi to nama ne dozvoljavaju'', zaključeno je na konferenciji za medije Udruge Futura.

Kopirati
Drag cursor here to close