''Teror dvije stranke''

Mostarski SDP o kolektorima: Grad je kasaba u komunalnom, prometnom i fekalnom kolapsu

Na ovakav zahtjev natjerala ih je, rekao je, opravdana sumnja u način trošenja novca, ispravnost gradnje i transparentnost u procesima ugovaranja.
Vijesti / Politika | 14. 08. 2018. u 16:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na konferenciji za medije županijske i mostarske organizacije Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, predsjednik Gradskog odbora Edin Zagorčić apelirao je na federalnu, županijsku i gradsku vlast da imenuje Povjerenstvo koje bi utvrdilo činjenično stanje po pitanju izgradnje i puštanja u rad kolektora u Gradu.

Na ovakav zahtjev natjerala ih je, rekao je, opravdana sumnja u način trošenja novca, ispravnost gradnje i transparentnost u procesima ugovaranja. Zagorčić je zatražio i da se prezentira je li projektom predviđeno spajanje stare jezgre Mostara na kolektorsku mrežu i ako nije – odgovor na pitanje ''zbog čega ne''?, piše Oslobođenje.

''Radi se o ogromnoj količini novca vraćati duže vremensko razdoblje. Ne možemo se ponašati neodgovorno prema tom novcu'', izjavio je Zagorčić.

Tvrdi da je projektom predviđen utrošak u iznosu od 19 milijuna eura, a da je do danas utrošeno 64 milijuna eura, te da su tijekom realizacije nadzor vršile prvo američka, kasnije grčka, a danas austrijska firma na čijem čelu su ljudi bh. porijekla.

''U početku je utvrđeno 17 grešaka, od kojih kasnije nijedna nije otklonjena, niti je utvrđena nečija odgovornost. Izvođači dosad nisu sanirali bilo kakvu štetu, niti zelene površine koje su uništavanje, podsjeća Zagorčić, javlja Oslobođenje.

Navodi i da je neodgovorno za tako veliki projekt davati garanciju na izvođene od devet mjeseci.

''Vrijeme završetka nije poznato. Do danas kolektori nisu pušteni u rad, iako je početak najavljen još za mjesec ožujak. Danas imamo fekalije, rupe i nesnošljiv smrad koji su posljedica improvizatorskog odnosa. Priča ide u nepoznatom smjeru na način je sporazumom primljen određeni broj radnika u svrhu privremenog puštanja dijela kolektora u okviru Vodovoda, a na trošak Grada, rekao je Zagorčić.

Predsjednik KO SDP-a Zoran Mikulić osvrnuo se na rad Gradske uprave Mostar.

''Mi zaista imamo potrebu ukazivati na posljedice ove nedemokratske i diktatorske vlasti, koju nitko nije izabrao na izborima i koja nikome ne polaže račune. Dužni smo ukazati na netransparentno trošenje proračunskih sredstava u iznosu od 60 milijuna. Po svojoj definiciji, vlast u Mostaru je diktatura i teror dvije stranke koje su već deset godina na bijelom hljebu. Ukoliko se glas građana ne čuje onda su oni potpuno nemoćni i beskorisni'', rekao je Mikulić.

Mikulić se pita je li demokracija i konstitutivnost ''svedena na paljenje svijeća i učenje fatiha i dodaje da nisu zato dobili mandat. Nisu ga, ustvari, u Mostaru nikako ni dobili''.

''Ukoliko se ovaj SDA-ov i HDZ-ov proračunski poligon više i može nazvati gradom jer je ovo praktično kasaba koja je godinama u komunalnom, prometnom i fekalnom kolapsu. Dok je ove vlasti, rupe na cestama ne trebaju da brinu. Ništa im se dogoditi neće'', rekao je Mikulić.

Podsjetio je na nezadovoljstvo švedskog veleposlanika, koji je prvi ukazao na kašnjenje kolektora.

''Samo Švedska je u projekt kolektora uložila već 16 milijuna maraka, a njihovo ne puštanje u pogon jako je frustrirajuće za Mostarce i naravno za švedske porezne obveznike. Svečanost puštanja u rad postrojenja za tretman otpadnih voda bila je zakazana za ponedjeljak 19. ožujka 2018. Potom je prolongirana, a zatim je sve prolongirano. Onda se ponovo otvaraju već završeni radovi. Objašnjenja ni tada, a ni do danas nije bilo. Jasno nam je da stranački profilirano tužiteljstvo ponovo neće reagirati. A i zašto bi? Važno je da plaća od 4.000 KM redovno ide. A ide'', kazao je Mikulić.

Dodao je da Javno poduzeće Komunalno prema odluci obavlja sve poslove skupljanja, odvoza i deponiranja kućnog otpada, te da, bez obzira što je ono formirano, računi dolaze od Parkova i Komosa.

''U svakoj normalnoj afričkoj državi protagonisti ove diktature bi skončali javno na trgu. Ali mi još nismo dostigli taj stupanj afričke demokracije. Mi smo na još nižem mjestu na ljestvici demokracije'', rekao je Mikulić.

Kopirati
Drag cursor here to close