Ljetovanja

Dalmatinci ogorčeni: Očekuju se velike štete zbog nemogućnosti dolaska bh. turista

''Taman su se prošli tjedan intenzivirali upiti za ljetovanje i dnevno je bilo dvadesetak upita. Međutim, sada zbilja ne znamo što odgovoriti“, kaže prokurist restorta Dalmacija iz Zaostroga.
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 06. 2020. u 22:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Makarska rivijera i hrvatski poluotok Pelješac omiljena su destinacija velikog broja turista iz Bosne i Hercegovine, ali će, kakva je trenutna situacija, obje strane ostati tužne – Bosanci i Hercegovci bez odmora uz more, borove i dalmatinsku trpezu na što su desetljećima navikli, a domaćini bez prihoda koji su im jako potrebni zbog aktualne krize sa korona virusom.

Podsjetimo, danas je hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović i šef državnog štaba Civilne zaštite na konferenciji za medije potvrdio kako u ovoj državi od ponoći stupa na snagu odluka o novom režimu prelaska granice prema kojoj će osobe koje dolaze iz BiH, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije nakon ulaska u Hrvatsku morati ići u 14-dnevnu samoizolaciju.

Velika šteta za rivijeru Makarske

Pjesmom "Zabranjenog pušenja" opjevani Zaostrog, mjesto na rivijeri Makarske, česta je destinacija bilo za vikend ili duži odmor. Mnogi iz Bosne i Hercegovine odlučuju se odmoriti u hotelskim sobama ili bungalovima kompanije Lovely Dalmatia odnosno resorta Dalmacija koji se nalazi u ovom mjestu, uz samu obalu.

Prokurist resorta Tomislav Mikulić ne krije razočarenje današnjom odlukom hrvatskih vlasti i civilne zaštite.

''Mogu reći da će cijela rivijera Gradac, kao i Zaostrog, pretrpjeti vrlo visoku štetu u turizmu pošto je ovaj dio obale mjesto koje tradicionalno posjećuju gosti iz Bosne i Hercegovine“, navodi sugovornik Al Jazeere dok odvaja vrijeme za izjavu od borbe sa upitima šta će biti sa dogovorenim aranžmanima.

Mikulić dodaje kako je sami resort imao prošle sezone više od pedeset posto gostiju iz Bosne i Hercegovine, te kako sada su svi u dilemi kako odgovoriti ljudima na sve upite o otkazivanju, povratu sredstava, eventualnom pomjeranju datuma...

''Novim mjerama nam je nastala vrlo konfuzna situacija i upravo primamo, paralelno dok razgovaramo sa vama, brojne upite i pozive od gostiju koji imaju rezervacije ili su trebali doći u idućim danima i ne znamo što reći.“

''Taman su se prošli tjedan intenzivirali upiti za ljetovanje i dnevno je bilo dvadesetak upita. Međutim, sada zbilja ne znamo što odgovoriti“, kaže prokurist restorta Dalmacija iz Zaostroga.

Pogođeni Pelješac

Poput Makarske, jedna od dragih destinacija za goste iz BiH je poluotok Pelješac, te grad Orebić odakle polazi jedna od trajektnih veza za Korčulu.

Ivan Marević, direktor prodaje HTP Orebić u čijem su okrilju popularni hoteli Orsan i Bellevue, za Al Jazeeru govori kako je današnja odluka prilično pogodila cijeli Pelješac upravo zbog odnosa sa gostima iz BiH.

''Odluka koja počinje večeras će jako utjecati na naš turizam. Nama je bosanskohercegovačko tržište jako važno, sigurno među Top 10. Ove godine je još važnije zbog blizine i krize sa korona virusom. Avioni ne lete, BiH je jako blizu, imaju veze od ranije, tako da je važnije tržište nego inače, ne samo u Orebiću već i na cijelom Pelješcu“, kaže Marević, te dodaje kako mu iskustvo govori kako je ovakav stav i u Trpnju, gradiću sa druge strane Pelješca.

''Što ćemo, moramo se prilagoditi. Valjda neće dugo trajati i valjda će pratiti iz dana u dan kako bi na vrijeme se riješila situacija.“

Protekli tjedan su nagovještavale bolje dane, popravljanje poremećene sezone, ali je sada sve zaustavljeno.

''Bilo je dosta upita i zbog toga nam je jako žao. Posljednja dva tjedna se sve pokrenulo, bilo rezervacija i upita... Imali smo desetak rezervacija, ali su već došla storna (otkazivanje uplate rezervacije)“, izjavio je Marević.

Četvrtina prethodnih godina

Boris Žgomba, predsjednik Uprave turističke kompanije Uniline i predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK, za Al Jazeeru kaže kako je zdravlje preče svakako od turizma i kako vjerojatno ova odluka ima smisla kada se pogleda aktuelna slika sa COVID-19 u regiji.

''Svakako medicinska slika u regiji nije dobra čim se virus prenosi i širi, pa tako ugrožava i turizam. Naravno, zdravlje je sigurno preče od turizma i ono je na prvom mjestu. Ne ulazim u znanost i medicinu, vjerojatno je ta odluka imala smisla čim ju je stožer donio“, navodi Žgomba.

Uz nadu da ova situacija „neće trajati dugo“, predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK ističe kako je stanje takvo da je teško predvidjeti njegov tok i šta novi dani nose. Ono što je sigurno je to kako će ova grana hrvatske privrede biti pogođena.

''U jednom dijelu će turizam imati posljedice, ali ponavljam u prvom redu je zdravlje ljudi. To je prvi zadatak mjere i nadam se da ona neće dugo potrajati. Ako se slika očisti, može se očekivati promjena mjera.“

Žgomba, na pitanje kakve su prognoze za aktualnu turističku sezonu, kaže kako je teško imati kristalnu kuglu i znati kako će biti stanje.

''Kako sam ranije jednom prilikom rekao, procjene su da će u ovoj godini, ako ne dođe do dodatnog pogoršanja situacije sa koronavirusom, možemo očekivati 25 posto, odnosno četvrtinu prometa iz ranijih sezona“, dodaje, piše Al Jazeera.

Kopirati
Drag cursor here to close