BioNTech/Pfizer

Cjepiva stigla u Mostar

Cjepiva su stigla u federalni Zavod za javno zdravstvo u Mostaru.
Gospodarstvo / Ulaganja | 25. 03. 2021. u 14:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cjepiva koja je Bosna i Hercegovina kupila u okviru mehanizma COVAX stigla su u Mostar pod policijskom pratnjom.

Radi se o 32.510 cjepiva BioNTech/Pfizer koja će biti smještena u sjedište federalnog Zavoda za javno zdravstvo u Mostaru, gdje postoji komora i skladište za hladni lanac.

"Nakon smještanja u hladni lanac cjepiva, očekuje se nalaz iz laboratorija. Procedure su definirane i dokumentacija poslana. Cilj Odbora koji rukovodi distribucijom cjepiva je raspodjela prema kantonalnim zavodima", izjavio je šef Epidemiološke službe Federacije BiH Sanjin Musa za N1.

Prema njegovim riječima, ovim cjepivima prvo će biti cijepljeni zdravstveni radnici, a nakon toga se prelazi na staračke domove.

Foto: Bljesak.info / Cjepiva stigla u Mostar

"Cjepivo će prvo biti dano osobama starijim od 70 godina, koje su najugroženije. Glavni cilj je smanjiti smrtnost", rekao je Musa i dodao da u FBiH dominira britanski soj, za koji je rekao da je i jedan od glavnih krivaca za brže širenje virusa u BiH.

Naime, na Aerodrom Sarajevo danas je dopremljeno 23.400 doza cjepiva BioNTech/Pfizer, koje je Bosna i Hercegovina kupila u okviru mehanizma COVAX. Kroz COVAX mehanizam naručeno je 1.232.000 doza.

Vrsta cjepiva zavisi od COVAX mehanizma, odnosno od toga kojim cjepivima raspolažu u okviru mehanizma. Trenutno, za BiH je predviđena isporuka BioNTech-Pfizer i AstraZeneca.  

Foto: Bljesak.info / Cjepiva stigla u Mostar

Proces nabavke cjepiva putem COVAX mehanizma u BiH pokrenut je u srpnju, a ugovor je potpisan 18. rujna 2020. godine. Tim mehanizmom, koji obuhvata 186 zemalja, koordinira Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI).

Federacija BiH, Republika Srpska i Brčko distrikt su za nabavku cjepiva kroz COVAX mehanizam iz proračuna izdvojili oko 13 milijuna dolara, a naručene količine su predviđene za imunizaciju oko 20 posto stanovništva.

Foto: Bljesak.info / Cjepiva stigla u Mostar
Kopirati
Drag cursor here to close