Covax nije dovoljan

Zvizdić: BiH potpuno zakazala po pitanju cjepiva

Napomenuo je da je on još prije tri mjeseca govorio o ''činjenici da COVAX instrument neće biti dovoljan za ubrzanu nabavku i potrebe stanovništva BiH, te da nema razloga da ne uđemo u bilateralne dogovore za nabavku cjepiva, u smislu kupovine ili po
Vijesti / Politika | 25. 03. 2021. u 12:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Evidentno je da je država Bosna i Hercegovina je po pitanju nabavke cjepiva potpuno zakazala - kazao je zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, gostujući na BHT1.

Naglasio je da je pogrešno skrenuta pažnja i fokus javnosti sa razine Bosne i Hercegovine na razinu Federacije.

''Razina Federacije i gospodin Novalić su zbog nečinjenja na razini BiH bili prinuđeni da uđu u procese nabavke cjepiva. Ja se nadam da će ta nabavka biti uspješno okončana i u tom smislu to će biti jako dobar potez Federacije. Zbog nečinjenja države i sama Federacija je malo kasnila, ali država je morala, trebala i mogla reagirati mnogo, mnogo ranije'', istakao je Zvizdić, prenosi N1.

Napomenuo je da je on još prije tri mjeseca govorio o ''činjenici da COVAX instrument neće biti dovoljan za ubrzanu nabavku i potrebe stanovništva BiH, te da nema razloga da ne uđemo u bilateralne dogovore za nabavku cjepiva, u smislu kupovine ili pozajmice''.

''Nije postojao nijedan jedini razlog da ne napravimo jedan međunarodni sporazum sa proizvođačima cjepiva koji bi bio čist legislativni okvir da poslije toga i entiteti i, naravno, domaće veledrogerije mogu ući u nabavku cjepiva od proizvođača'', kazao je Zvizdić.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina ima takve ugovore, te da to nije nikakva nepoznanica.

''Imamo takve ugovore sa Microsoftom, Saudijskim fondom, Kuvajtskim fondom, sa Njemačkom razvojnom bankom. To isto se moglo napraviti i sa Pfizerom i sa AstraZenecom, Sputnjikom i sa drugih proizvođačima. U tom smislu se kasnilo. Moglo se napraviti, postojale su nadležnosti, postojao je legislativni okvir. Zašto se nije to nije uradio naravno sasvim sigurno netko će morati dati građanima, koji u ovom trenutku žive u panici, strahu, njihovi bližnji su ugroženi. Svaki dan svatko od nas praktično čuje da je umro netko koga osobno poznajemo'', kazao je Zvizdić.

Istakao je da je epidemija dosegla vrlo ozbiljne, dramatične razmjere te da vlast mora imati odgovor na takva pitanja.

''A ne sada se fokusirati negativnim komentarima na gospodina Novalića koji u ovoj situaciji, u stvari, na neki način u Federaciji jedini pokušava da sada dobavi životno potrebna cjepiva. Sasvim sigurno, evidentno je da je država u ovom pitanju, po pitanju nabavke cjepiva potpuno zakazala'', kazao je.

Komenitarajući donaciju cjepiva koje je BiH dobila od Repulike Srbije, Zvizdić je istakao kako je ta posjeta u stvari pokazala nastojanje da se netko etablira kao lider i dobrotvor u samoj regiji.

''Zašto se upravo na nabavci cjepiva nije pokazala mogućnost uspješnog funkcioniranja 'malog Šengena', o kojem je najviše pričao predsjednik Republike Srbije? On je pokrenuo na neki način sa premijerom Ramom to pitanje. Na sva naša potpitanja o funkcionalnosti tog Šengena, da li 'mali Šengen' znači liderstvo samo jedne osobe ili jedne države u regiji ili znači jednakopravni pristup svih država u četiri slobode, koje su sa njim definirane, odgovarali su da oni žele ravnopravnost, jednakost svih država i u trgovini, u prometu roba, ljudi, kapitala, usluga, servisa'', kazao je Zvizdić.

Naglasio je da bi ''nabavka cjepiva bila primjer za to da imamo regionalnu inicijativu da šest zemalja zapadnog Balkana i njihovi premijeri zajedno sjednu i da kažu da mi želimo zajedničku nabavku, bez obzira da li od Europske unije, ili Pfizerovu, kinesku, rusku, a onda ćemo je rasporediti u skladu sa kapacitetima i brojem stanovnika''.

''Evo neka čak bude i neki nesrazmjeran odnos unutar toga, ali neka nabavka bude zajednička. Nabavljati sam, a onda to pretvarati u neku vrstu dobrotvorstva i liderstva je previše providno. Nismo mi naivni da ne razumijemo te poruke. Naravno značajno je ako se spasi samo jedan život. Hvala svakome tko je pomogao BiH u samimcjepivima, ali taj broj cjepiva koji je došao je u stvari samo simboličkoga karaktera. To nisu poruke koje smo mi očekivali kada govorimo o samoj regionalnoj suradnji'', istakao je Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close